Λευκορωσία: Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο - «Καμία δημοκρατική νομιμότητα»

Λευκορωσία: Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο - «Καμία δημοκρατική νομιμότητα» Facebook Twitter
EPA
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να αναγνωρίσει τον Αλεξάντρ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας παρά το γεγονός ότι χθες, Τετάρτη, ορκίστηκε αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσε σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατήγγειλε τα «παραποιημένα αποτελέσματα» των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου και «την απουσία κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησής του»

«Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η λεγόμενη 'ορκωμοσία' της 23ης Σεπτεμβρίου και η νέα εντολή την οποία ζητεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα», και «είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση μεγάλου μέρους του λαού της Λευκορωσίας», τόνισε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ορκίστηκε αιφνιδιαστικά χθες, Τετάρτη, μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Σε αυτές υποστηρίζει ότι κατήγαγε σαρωτική νίκη, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για μαζική νοθεία. Αμέσως μετά τη χθεσινή ορκωμοσία η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία κάλεσε να ξεκινήσει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.
 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM