Δυο μήνες πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 5,2 εκατομμύρια πρόσφυγες- Μόνο χθες έφυγαν 23.000

Δυο μήνες πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 5,2 εκατομμύρια πρόσφυγες- Μόνο χθες έφυγαν 23.000 Facebook Twitter
Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 90% των προσφύγων. Φωτ: EPA
0

Λίγοι παραπάνω από 23.000 Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις τελευταίες 24 ώρες τη χώρα τους, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής που έκλεισε δυο μήνες, με τον συνολικό αριθμό τους να προσεγγίζει τα 5,2 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 5.186.744 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ήτοι 23.058 περισσότεροι σε σύγκριση με τον χθεσινό απολογισμό.

«Σήμερα, σκεφτόμαστε όλους εκείνους που γιορτάζουν το ορθόδοξο Πάσχα. Για τους ανθρώπους στην Ουκρανία και εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, θα είναι μια νέα ημέρα φόβου, αγωνίας, απώλειας και χωρισμών από τους αγαπημένους, την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται ακατάπαυστα. Η δύναμη και το κουράγιο να τους συντροφεύουν», έγραψε ο Φίλιππο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Από τις αρχές Απριλίου, ο αριθμός των Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους ανέρχεται σε λίγο πάνω από 1.151.000, ένας αριθμός πολύ μικρότερος από τα 3,4 εκατομμύρια ανθρώπων, που επέλεξαν να φύγουν μονάχα τον μήνα Μάρτιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που επίσης αποτελεί μέρος του ΟΗΕ, ανέφερε πως περισσότεροι από 218.000 μη Ουκρανοί, κυρίως φοιτητές και μετανάστες εργάτες, εγκατέλειψαν επίσης την Ουκρανία για γειτονικές χώρες, κάτι που σημαίνει πως περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά έχουν φύγει από τη χώρα, από την αρχή του πολέμου.

Δυο μήνες πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 5,2 εκατομμύρια πρόσφυγες- Μόνο χθες έφυγαν 23.000 Facebook Twitter
Λίγοι παραπάνω από 23.000 Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις τελευταίες 24 ώρες τη χώρα τους. Φωτ: ΕΡΑ

Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 90% αυτών των προσφύγων, καθώς οι άνδρες από 18-60 ετών, που πληρούν τις προϋποθέσεις να στρατολογηθούν, δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν. Σχεδόν τα 2/3 των μικρών Ουκρανών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, περιλαμβανομένων εκείνων που παραμένουν στη χώρα.

Περισσότεροι από 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους, όμως παραμένουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Διεθνή / Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Αντιδράσεις προκαλεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναπαραγωγή της φωνής του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς – Καταγγελία από την ένωση ηθοποιών για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Διεθνή / Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας αποκαλύπτει χρήση μη εγκεκριμένων φίλτρων σε φυσικά μεταλλικά νερά και σιωπή της κυβέρνησης Μακρόν από το 2022
LIFO NEWSROOM
Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν: Περίπου 1,5 εκατ. ντόπιοι θα πάνε στην Ελλάδα για διακοπές

Διεθνή / Τουρκία: Περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές

Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει ανέβει στην 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα - Οι Τούρκοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ