Δύο χρόνια φυλακή για την Ιρανή που τόλμησε να βγάλει τη μαντίλα της δημοσίως

Δύο χρόνια φυλακή για την Ιρανή που τόλμησε να βγάλει τη μαντίλα της δημοσίως Facebook Twitter
EPA
2

Ποινή διετούς φυλάκισης επιβλήθηκε σε μία Ιρανή που τόλμησε να αφαιρέσει δημοσίως τη μαντίλα της, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον σχετικό νόμο, που υποχρεώνει όλες τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη της αφού, κατά τον ίδιο, η γυναίκα έβγαλε τη μαντίλα της επιχειρώντας «να ενθαρρύνει τη διαφθορά» στη χώρα.

Τα στοιχεία της γυναίκας δεν δημοσιοποιήθηκαν αλλά όπως έγινε γνωστό από τον γενικό εισαγγελέα Abbas Jafari Dolatabadi, η ένοχη σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Ακόμα και αν το αίτημα της απορριφθεί, η γυναίκα θα έχει δικαίωμα να βγει εκτός φυλακής με αναστολή, μετά από τρεις μήνες.

Ο εισαγγελέας Dolatabadi διαμαρτυρήθηκε για την «ελαφριά», όπως την χαρακτήρισε, ποινή, δεσμευόμενος να εισηγηθεί την παραμονή της γυναίκας στη φυλακή μέχρι το 2020.

Τριάντα συλλήψεις μέσα σε δυο μήνες

Περισσότερες από 30 Ιρανές έχουν συλληφθεί από το τέλος του Δεκεμβρίου για την ίδια παράβαση. Κάποιες αφέθηκαν τελικώς ελεύθερες αλλά πολλές εξακολουθούν να διώκονται.

Οι γυναίκες που «αποκαλύπτουν» τα μαλλιά τους σε δημόσιο χώρο, στο Ιράν, συνήθως καταδικάζονται σε φυλάκιση μερικών μηνών με αναστολή και πρόστιμο 25 δολαρίων.

Όμως σε αυτή την περίπτωση η ποινή ήταν πιο αυστηρή επειδή η αφαίρεση της χιτζάμπ έγινε στο πλαίσιο διαμαρτυρίας.

Από την «Ισλαμική Επανάσταση» του 1979, η ιρανική νομοθεσία επιβάλει σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ιδιότητας και καταγωγής, να κυκλοφορούν «πλήρως καλυμμένες» σε όλους τους δημόσιους χώρου. 

Όμως ο ζήλος της κρατικής αστυνομίας ηθών υποχωρεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με ένα μεγάλο αριθμό Ιρανών γυναικών να αποκαλύπτουν πια τα μαλλιά τους σε δημόσιους χώρους της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων.

Αρκετές από αυτές μάλιστα, οδηγούν συστηματικά με τις μαντίλες τους τραβηγμένες πίσω, αλλά ο Dolatabadi προειδοποιεί πως δεν ανεχθεί άλλο αυτή την συμπεριφορά, διατάσσοντας την κατάσχεση των οχημάτων αυτών των «κοινωνικά επαναστατημένων γυναικών», όπως τις αποκαλεί.

Ο γενικός εισαγγελέας λέει πως οι αρχές θα επιδείξουν «κατανόηση» μόνο για όσες γυναίκες φορούν τις μαντίλες «έστω χαλαρά δεμένες» αλλά προειδοποίησε πως θα υπάρξει άμεση απάντηση σε όσες συνειδητά αψηφούν τον ισλαμικό νόμο.

Με πληροφορίες από Guardian και Independent 

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αυξάνει επιρροή στο Σαχέλ: Drone, όπλα και η διαβόητη SADAT σε συνεργασία με τις αφρικανικές κυβερνήσεις

Ανάλυση / Η Τουρκία στο Σαχέλ: Drones, μισθοφόροι και η νέα γεωπολιτική σκακιέρα της Αφρικής

Από το 2022, η Τουρκία έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με χώρες του Σαχέλ μέσω πωλήσεων drones, στρατιωτικού εξοπλισμού και συνεργασίας με ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια: Τι αλλάζει στην πρόσβαση και την κάλυψη

Διεθνή / Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια - Τι αλλάζει

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, αναθεωρεί τις οδηγίες για εμβόλια COVID, γρίπης, HPV και άλλα - Επηρεάζεται η πρόσβαση, η ασφάλιση και η εμπιστοσύνη στο εμβολιαστικό σύστημα;
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν ξέρω τι γινεται στο Ιραν ,παντως το επιχειρημα σε ολη την Ευρωπη που την απασχολει το θεμα ,ειναι οτι η μαντιλα ,το νικαμπ ,κτλ είναι επιλογη και δικαίωμα της γυναικας .
Ειναι αυτο που λενε διαφοροι φιλοι sensationalists "Ιραν γιναμε" Ενταξει εδω δεν το κανουμε με μαντηλες και γυναικες αλλα με φιλελεδες και ιδεες παγκοσμια αποδεκτες. Για πηγαινε στην ΑΣΟΕ εκπροσωπος των φιλελελεδων, να δουμε πως θα φυγει απο ιερη αγανακτηση των παρακρατικων εεε "παιδιων"