Ο πρώην αστυνομικός από τη Μινεάπολη που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ασκεί έφεση κατά της καταδίκης και της ποινής του.

 

Ο Ντέρεκ Σόβιν που απεικονίζεται στο επίμαχο βίντεο να πιέζει στον λαιμό μέχρι θανάτου τον Τζορτζ Φλόιντ με το γόνατό του, ισχυρίζεται ότι ο δικαστής έκανε κατάχρηση της διακριτικής του ευχέρειας ή έκανε λάθος κατά τη διάρκεια πολλών βασικών σημείων της υπόθεσης, όπως αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν χθες.

 

Δήλωσε δε, ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση για 14 λόγους.

 

Μεταξύ αυτών, ισχυρίζεται ότι ο δικαστής Peter Cahill έκανε κατάχρηση της διακριτικής του ευχέρειας, όταν αρνήθηκε το αίτημά του να μεταφέρει τη δίκη από την κομητεία Hennepin λόγω της δημοσιότητας που είχε λάβει η υπόθεση.

 

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο δικαστής έκανε κατάχρηση της διακριτικής του ευχέρειας όταν αρνήθηκε το αίτημά του για αναβολή της δίκης ή για τη διενέργεια νέας δίκης.

 

Ο Σόβιν καταδικάστηκε νωρίτερα φέτος για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού, δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ το 2020.

 

Καταδικάστηκε σε 22,5 χρόνια κάθειρξη, ποινή υψηλότερη από το τεκμαρτό 12,5 χρόνια, καθώς ο δικαστής συμφώνησε με τους εισαγγελείς ότι υπήρχαν επιβαρυντικοί παράγοντες στο θάνατο του Φλόιντ.

 

Ο πρώην αστυνομικός κατηγορείται επίσης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του θανόντος, όταν γονάτισε στο λαιμό του για περίπου 9,5 λεπτά καθώς ο Φλόιντ αναζητούσε απεγνωσμένα ανάσα με το πρόσωπο στο πεζοδρόμιο, χωρίς να αντιστέκεται.

 

Ο Σόβιν έχει δηλώσει αθώος για αυτές τις κατηγορίες.

 

Είχε στη διάθεσή του 90 ημέρες από την καταδίκη του, προκειμένου να καταθέσει έγγραφο ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

 

Εκτός από την ειδοποίησή αυτή, κατέθεσε επίσης αίτηση αναστολής της διαδικασίας αναίρεσης της απόφασης έως ότου το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάσει μια προηγούμενη υπόθεση, όπου σύμφωνα με τον ίδιο το δικαστήριο αρνήθηκε αίτημά του να έχει δημόσιο συνήγορο, προκειμένου να τον εκπροσωπήσει στην έφεσή του.

 

Σε δήλωση που κατατέθηκε την Πέμπτη, ο Σόβιν είπε ότι δεν έχει δικηγόρο στη διαδικασία των προσφυγών του και δεν έχει εισόδημα εκτός από τον μισθό της φυλακής.

 

Η υπόθεσή του ενώπιον του δικαστηρίου χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο νομικής υπεράσπισης της Ένωσης Αστυνομικών της Μινεσότα.

 

«Έχω ενημερωθεί ότι η υποχρέωσή τους να πληρώσουν για την εκπροσώπησή μου έληξε μετά την καταδίκη μου» αναφέρει ο ίδιος.

 

Όλοι οι λόγοι που έθεσε ο Σόβιν στην ειδοποίηση πρόθεσής του για προσφυγή, είχαν προβληθεί προηγουμένως από τον συνήγορο υπεράσπισης, Έρικ Νέλσον όταν η υπόθεση προχώρησε στο περιφερειακό δικαστήριο.

 

Ο Νέλσον είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η έντονη δημοσιότητα γύρω από τον θάνατο του Φλόιντ μολύνει το σώμα των ενόρκων και ότι η δίκη θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί από τη Μινεάπολη.

 

Υπήρχαν αναφορές τον Φεβρουάριο ότι ο Σόβιν ήταν έτοιμος να ομολογήσει την ενοχή του για φόνο τρίτου βαθμού, τότε που ανακοινώθηκε ότι η πολιτεία της Μινεάπολη συμφώνησε στην καταβολή 27 εκατομμυρίων δολαρίων στην οικογένεια του Φλόιντ.

 

Επιπλέον, ο θανατηφόρος πυροβολισμός του Daunte Wright από έναν αστυνομικό στο κοντινό κέντρο του Μπρούκλιν συνέβη κατά τη διάρκεια της δίκης του Σόβιν, πυροδοτώντας νέες εντάσεις και διαμαρτυρίες.

 

Η δικογραφία του Σόβιν, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το δικαστήριο έκανε λάθος όταν επέτρεψε στους εισαγγελείς να παρουσιάσουν συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση βίας.

 

Ο Σόβιν σημείωσε ακόμα ότι σκοπεύει επίσης να υποστηρίξει ότι ο Cahill έκανε κατάχρηση της διακριτικής του ευχέρειας όταν δεν του επέτρεψε να αναιρέσει τη συμμετοχή «σαφώς προκατειλημμένων» ενόρκων στο σώμα και όταν επέτρεψε στο κράτος να προσθέσει κατηγορία για φόνο τρίτου βαθμού.

 

Επίσης, όταν περιόρισε το δικαίωμα του να καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία από προηγούμενη σύλληψη του Φλόιντ και όταν αρνήθηκε το αίτημα του Νέλσον, μετά την έκδοση της απόφασης για νέα δίκη, μεταξύ άλλων.

 

Ο Νέλσον είχε κατηγορήσει τον ένορκο Μπράντον Μίτσελ ότι δεν ήταν ειλικρινής κατά την επιλογή του σώματος των ενόρκων επειδή δεν ανέφερε τη συμμετοχή του σε μια πορεία το 2020 για να τιμήσει τον Αιδεσιμότατο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

 

Οι εισαγγελείς αντέτειναν ότι ο Μίτσελ ήταν ανοιχτός για τις απόψεις του και ο δικαστής αποφάνθηκε ότι η υπεράσπιση δεν κατάφερε να δείξει ότι υπάρχει κάποιο επαρκές, αποδεικτικό στοιχείο για ανάρμοστη συμπεριφορά των ενόρκων είτε κατά τη διάρκεια της δίκης, είτε κατά την επιλογή του σώματος.

 

Με πληροφορίες του AP