ΔΝΤ: Η πανδημία επιδείνωσε τις ανισότητες, μπορεί να προκληθούν αναταραχές

ΔΝΤ: Η πανδημία επιδείνωσε τις ανισότητες, μπορεί να προκληθούν αναταραχές Facebook Twitter
Πηγή φωτό Getty Images
0

Η πανδημία επιδείνωσε τις υπάρχουσες ανισότητες σε όλο τον κόσμο και αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα και να οδηγήσουν σε αναταραχές, προειδοποίησε το ΔΝΤ.

 

Οι πιο φτωχές οικογένειες επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά και οι επιπτώσεις στην παιδεία μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου.

 

«Ο κορωνοϊός εξέθεσε και επιδείνωσε προϋπάρχουσες ανισότητες στα εισοδήματα και στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη», επισημαίνει το ΔΝΤ. «Οι διαταραχές στην παιδεία απειλούν την κοινωνική κινητικότητα, με μακροχρόνιες συνέπειες σε παιδιά και νέους, ιδιαίτερα των πιο φτωχών νοικοκυριών», συμπληρώνει.

 

Η αυξανόμενη εξάρτηση από την ψηφιακή εργασία και εκπαίδευση επιδεινώνει τον αντίκτυπο, δυσκολεύοντας περισσότερο τους εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης να βρουν δουλειά, τονίζει το Ταμείο.

 

«Σε αυτό το υπόβαθρο, οι κοινωνίες μπορεί να βιώσουν αυξανόμενη πόλωση, διάβρωση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις ή κοινωνικές αναταραχές», προειδοποιεί η έκθεση.

 

Οι συντάκτες της κάλεσαν τις κυβερνήσεις να δώσουν «σε όλους μια δίκαιη ευκαιρία στην ευημερία», βελτιώνοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τους εμβολιασμούς, την εκπαίδευση και τις καλές δουλειές.

 


Ακόμη, πρότειναν στις χώρες να βασιστούν περισσότερο στους φόρους περιουσίας και κληρονομιάς, να αυξήσουν τον συντελεστή φορολογίας στους πλουσιότερους, να εξαλείψουν τα «παραθυράκια» όπως και να εκσυγχρονίσουν τη φορολογία στο εισόδημα εταιρειών.

 

Επίσης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν «προσωρινές συνεισφορές ανάκαμψης» από τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος.

 

Η χρήση αυτών των πόρων για σημαντικά κοινωνικά προγράμματα θα έχει «ισχυρό αντίκτυπο» σε μια εποχή που «έως και 6 εκατομμύρια παιδιά στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορεί να παρατήσουν το σχολείο φέτος, με ισόβιες αρνητικές συνέπειες».

 

Αν οι κυβερνήσεις αυξήσουν τις δαπάνες στην εκπαίδευση κατά 1% του ΑΕΠ, μπορούν να μειώσουν σχεδόν κατά το ένα τρίτο το χάσμα στο ποσοστό παρακολούθησης μαθημάτων ανάμεσα σε πλουσιότερες και φτωχότερες οικογένειες, αναφέρουν ως παράδειγμα οι συντάκτες της έκθεσης.

 

Με πληροφορίες από ΑFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM