Διπλωματική ρήξη της Ινδίας με κράτη του Κόλπου για «υποτιμητικά» σχόλια για τον Μωάμεθ

Διπλωματική διαμάχη Ινδίας και κρατών του Κόλπου - Λόγω «υποτιμητικών» για τον Μωάμεθ σχολίων Facebook Twitter
0

Σε μια διπλωματική διαμάχη έχει εμπλακεί η ινδική κυβέρνηση με κάποιες χώρες του Κόλπου, μετά τα «ισλαμοφοβικά και προσβλητικά» σχόλια σε βάρος του προφήτη Μωάμεθ. 

Το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata party (BJP) έπαψε τον εκρόσωπο Τύπου του, Nupur Sharma, και τον επικεφαλής υπεύθυνο ΜΜΕ στο Νέο Δελχί, Naveen Kumar Jindal, μετά τα σχόλιά τους που έγιναν viral και προκάλεσαν διπλωματική οργή.

Πριν από δέκα ημέρες, σε μια τηλεοπτική συζήτηση στο δεξιό κανάλι Times Now 1, ηγ Σάρμα διατύπωσε υποτιμητικά σχόλια για τη μουσουλμανική προσευχή και τον Μωάμεθ, ενώ χλεύασε και τον μουσουλμάνο συνομιλητή της. Μετά την κατακραυγή για τα σχόλια, ο Τζιντάλ πόσταρε ένα tweet για τον Μωάμεθ -το οποίο στη συνέχεια διέγραψε- που επίσης προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. 

Οι κυβερνήσεις Κατάρ, Κουβέιτ, Ιράν, Σαουδικής Αραβίας, Ομάν, Αφγανιστάν και Πακιστάν χαρακτήρισαν τα σχόλια «προσβλητικά», με τα ΥΠΕΞ να καλούν τους Ινδούς πρέσβεις για εξηγήσεις και απολογίες, ενώ όλο και περισσότερο έδαφος έχει αρχίσει να κερδίζει στις χώρες του Κόλπου η έκκληση για μποϊκοτάζ στα ινδικά προϊόντα.

Το κυβερνών κόμμα επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια ως «ακραία» που «σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν τις απόψεις της ινδικής κυβέρνησης».

Με πληροφορίες από Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ