Διορία 72 ωρών στους ισλαμιστές αντάρτες να εγκαταλείψουν την ανατολική Γούτα

Διορία 72 ωρών στους ισλαμιστές αντάρτες να εγκαταλείψουν την ανατολική Γούτα Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF BADAWI
1

Η συριακή κυβέρνηση έδωσε διορία 72 ωρών στην ισλαμιστική οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ, οι μαχητές της οποίας παραμένουν στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα, να απομακρυνθούν από την περιοχή, όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η οργάνωση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Ρώσους μεσολαβητές τις τελευταίες ημέρες.

Ο επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα της Τζάις αλ Ισλάμ, ο Μοχάμεντ Αλούς, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya ότι η διορία είναι «απλώς ένα τέχνασμα προπαγάνδας από το συριακό καθεστώς για να κερδίσει περισσότερα από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους».

Ο Αλούς δήλωσε στο DPA χθες Πέμπτη: «Διαπραγματευόμαστε για να μείνουμε ή να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τη γη μας. Είμαστε οι γιοι της χώρας και ο λαός της περιοχής».

Επανάλαβε εξάλλου την άρνηση της οργάνωσης να μεταφερθεί στη βορειοδυτική Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι άλλες δύο οργανώσεις των Σύρων ανταρτών που βρίσκονταν στην ανατολική Γούτα, η Άχραρ αλ Σαμ και η Φάιλακ αλ Ράχμαν, έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη μετακίνηση των μαχητών και των οικογενειών τους στην Ιντλίμπ.

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες Πέμπτη έπειτα από συνάντηση που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ότι η ανατολική Γούτα «έχει σχεδόν εκκαθαριστεί από τα τρομοκρατικά στοιχεία».

Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου μια επιχείρηση εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα που βρίσκεται δίπλα στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.600 άμαχοι.

«Ως αποτέλεσμα της αντιτρομοκρατικής αυτής επιχείρησης που ολοκληρώνεται στην ανατολική Γούτα το προάστιο αυτό της συριακής πρωτεύουσας έχει σχεδόν εκκαθαριστεί από τα εξτρεμιστικά και τρομοκρατικά στοιχεία», επεσήμανε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

«Η ζωή έχει αποκατασταθεί», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι «η πλειονότητα των ανταρτών έχει απομακρυνθεί».

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον ντε Μιστούρα ότι ως την Κυριακή ή τη Δευτέρα «θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους στην ανατολική Γούτα και θα ξεκινήσουν την κανονική τους ζωή».

«Περισσότεροι από 130.000 πρόσφυγες και περισσότεροι από 11.000 ένοπλοι αντάρτες» έχουν εγκαταλείψει τον θύλακα μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, πρόσθεσε ο Σόιγκου.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ

Διεθνή / Σουηδία: Πόσο κοστίζει η μεταφορά ολόκληρης εκκλησίας στην άλλη άκρη

Η εκκλησία αναμένεται να φθάσει στον προορισμό της - στην άλλη άκρη της πόλης - μετά από δύο ημέρες «ταξιδιού» - Το καμπαναριό, το οποίο είναι ξεχωριστή κατασκευή, θα μετακινηθεί την επόμενη εβδομάδα
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Πρώτα η απελευθέρωση όλων των ομήρων, μετά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πρώτα η απελευθέρωση όλων των ομήρων, μετά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ύστερα από 22 μήνες πολέμου, η Χαμάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποδέχεται την πρόταση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ για 60ήμερη εκεχειρία, συνοδευόμενη από την απελευθέρωση ομήρων σε δύο φάσεις
LIFO NEWSROOM
Το Κρεμλίνο «παγώνει» τη συζήτηση για συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν: «Ας έρθει στη Μόσχα»

Διεθνή / Το Κρεμλίνο «παγώνει» τη συζήτηση για συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν: «Ας έρθει στη Μόσχα»

«Δεν θα πρέπει να γίνει μια συνάντηση απλώς για τη συνάντηση», δήλωσε εκπρόσωπος της Ρωσίας - Συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχήμα των εγγυήσεων ασφαλείας από ΗΠΑ και Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Χίλαρι Κλίντον: «Έπρεπε να σκεφτείτε να παντρευτείτε» - Η προειδοποίηση για το μέλλον των γάμων ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Χίλαρι Κλίντον: «Οι Ρεπουμπλικάνοι θα κάνουν με τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών ό,τι και με τις αμβλώσεις»

Η Χίλαρι Κλίντον εκτιμά πως επί Τραμπ θα χαθεί το εθνικό δικαίωμα στον γάμο ανεξαρτήτως φύλου και θα δοθεί το δικαίωμα σε κάθε πολιτεία να αποφασίζει ανεξάρτητα
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Το συγκινητικό γράμμα για τον Πρίγκιπα Φίλιππο που πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Το συγκινητικό γράμμα για τον Πρίγκιπα Φίλιππο που πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πρίγκιπας Χάρι ζήτησε από φίλο του να τοποθετήσει το γράμμα και ένα στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων ανήμερα της επετείου της Ημέρας της Νίκης επί της Ιαπωνίας, όταν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα αποχώρησαν από το σημείο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Διορία 72 ωρών στους ισλαμιστές αντάρτες να εγκαταλείψουν την ανατολική Γούτα Πηγή: www.lifo.grκαι που θα καταλήξουν.New York Times: Η Λέσβος είναι το νησί της απελπισίας για τους πρόσφυγες Πηγή: www.lifo.grΚατα ειρωνικό τρόπο διπλανά εικονίδια στην πρωτη σελίδα τοης LIFO