No.1

Διορία 72 ωρών στους ισλαμιστές αντάρτες να εγκαταλείψουν την ανατολική Γούτα

Διορία 72 ωρών στους ισλαμιστές αντάρτες να εγκαταλείψουν την ανατολική Γούτα Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF BADAWI
1

Η συριακή κυβέρνηση έδωσε διορία 72 ωρών στην ισλαμιστική οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ, οι μαχητές της οποίας παραμένουν στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα, να απομακρυνθούν από την περιοχή, όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η οργάνωση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Ρώσους μεσολαβητές τις τελευταίες ημέρες.

Ο επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα της Τζάις αλ Ισλάμ, ο Μοχάμεντ Αλούς, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya ότι η διορία είναι «απλώς ένα τέχνασμα προπαγάνδας από το συριακό καθεστώς για να κερδίσει περισσότερα από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους».

Ο Αλούς δήλωσε στο DPA χθες Πέμπτη: «Διαπραγματευόμαστε για να μείνουμε ή να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τη γη μας. Είμαστε οι γιοι της χώρας και ο λαός της περιοχής».

Επανάλαβε εξάλλου την άρνηση της οργάνωσης να μεταφερθεί στη βορειοδυτική Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι άλλες δύο οργανώσεις των Σύρων ανταρτών που βρίσκονταν στην ανατολική Γούτα, η Άχραρ αλ Σαμ και η Φάιλακ αλ Ράχμαν, έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη μετακίνηση των μαχητών και των οικογενειών τους στην Ιντλίμπ.

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες Πέμπτη έπειτα από συνάντηση που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ότι η ανατολική Γούτα «έχει σχεδόν εκκαθαριστεί από τα τρομοκρατικά στοιχεία».

Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου μια επιχείρηση εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα που βρίσκεται δίπλα στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.600 άμαχοι.

«Ως αποτέλεσμα της αντιτρομοκρατικής αυτής επιχείρησης που ολοκληρώνεται στην ανατολική Γούτα το προάστιο αυτό της συριακής πρωτεύουσας έχει σχεδόν εκκαθαριστεί από τα εξτρεμιστικά και τρομοκρατικά στοιχεία», επεσήμανε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

«Η ζωή έχει αποκατασταθεί», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι «η πλειονότητα των ανταρτών έχει απομακρυνθεί».

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον ντε Μιστούρα ότι ως την Κυριακή ή τη Δευτέρα «θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους στην ανατολική Γούτα και θα ξεκινήσουν την κανονική τους ζωή».

«Περισσότεροι από 130.000 πρόσφυγες και περισσότεροι από 11.000 ένοπλοι αντάρτες» έχουν εγκαταλείψει τον θύλακα μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, πρόσθεσε ο Σόιγκου.

Διεθνή
1

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Διορία 72 ωρών στους ισλαμιστές αντάρτες να εγκαταλείψουν την ανατολική Γούτα Πηγή: www.lifo.grκαι που θα καταλήξουν.New York Times: Η Λέσβος είναι το νησί της απελπισίας για τους πρόσφυγες Πηγή: www.lifo.grΚατα ειρωνικό τρόπο διπλανά εικονίδια στην πρωτη σελίδα τοης LIFO