Δημοσκόπηση: Πρώτος σε ψήφους ο Μελανσόν αλλά ο Μακρόν σε έδρες- Τι σημαίνει για την Γαλλία

Δημοσκόπηση: Πρώτος σε ψήφους ο Μελανσόν αλλά ο Μακρόν σε έδρες- Τι σημαίνει για την Γαλλία Facebook Twitter
0

Οριακά πρώτη σε ψήφους αλλά δεύτερη σε έδρες εμφανίζει την «Λαϊκή Ένωση» του Ζαν Λικ Μελανσόν η κυλιόμενη δημοσκόπηση Ifop-Fiducial που δημοσιοποίησε σήμερα ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LCI.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, η σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 26% των ψήφων, έναντι 25% που εμφανίζεται να συγκεντρώνει η σύμπραξη των κομμάτων που υπό την ονομασία «Μαζί» υποστηρίζουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στον δεύτερο γύρο ωστόσο, που θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη Κυριακή, η Λαϊκή Ένωση εμφανίζεται να κερδίζει το πολύ 230 έδρες, ενώ τα κόμματα που πρόσκεινται στον Μακρόν εμφανίζονται να λαμβάνουν τουλάχιστον 250 και το πολύ 290 έδρες. Για να έχει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση πρέπει να έχει τουλάχιστον 289 έδρες.

Ως προς τα υπόλοιπα κόμματα, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 21%, αλλά στον δεύτερο γύρο εκτιμάται πως θα κερδίσει το λιγότερο 20 και το πολύ 45 έδρες, ενώ το Ρεπουμπλικανικό κεντροδεξιό κόμμα φθάνοντας στο 11% στον πρώτο γύρο αναμένεται να κερδίσει στον δεύτερο τουλάχιστον 35 και το πολύ 55 έδρες.

Σημειώνεται πως από τον πρώτο γύρο εκλέγονται μόνο οι υποψήφιοι που λαμβάνουν πάνω από το 50% των ψήφων, ενώ στον δεύτερο γύρο περνάνε ο πρώτος και ο δεύτερος του πρώτου γύρου, ενδεχομένως δε και ο τρίτος αν έχει λάβει πάνω από το 12,5% των ψήφων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ενώ η αποχή εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από το 50%.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, τα κόμματα της προεδρικής πλειοψηφίας δύσκολα θα έχουν αυτοδυναμία και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για να την αποκτήσουν ενδέχεται να ζητήσουν τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος που κατά το παρελθόν κέρδισε τις εκλογές υπό τον Σιράκ και στη συνέχεια υπό τον Σαρκοζί.

Από την άλλη, αν επαληθευτεί η δημοσκόπηση, η Λαϊκή Ένωση δεν θα καταφέρει να έχει την πλειοψηφία των βουλευτών και ο Μελανσόν δεν θα έχει τη δυνατότητα να «επιβάλει» στον Μακρόν την τοποθέτησή του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM