Δημοσκόπηση: Η δίωξη Τραμπ διχάζει τους Αμερικανούς- και τον φέρνει πιο κοντά σε υποψηφιότητα το 2024

Δημοσκόπηση: Η δίωξη Τραμπ διχάζει τους Αμερικανούς- και τον φέρνει πιο κοντά σε υποψηφιότητα το 2024 Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/SHAWN THEW
0

Η ποινική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, αν και έχει διχάσει τους Αμερικανούς, αύξησε παράλληλα τις πιθανότητες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που έγινε μετά την απαγγελία 34 κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ για οικονομικά αδικήματα από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης, το 49% των Αμερικανών θεωρεί πως ήταν σωστό να απαγγελθούν κατηγορίες ποινικής φύσης, η πρώτη σε βάρος πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην ιστορία.

Αυξημένες πιθανότητες να είναι ξανά υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2024

Όμως αν εξεταστεί βαθύτερα, το εύρημα αναδεικνύει πόσο διχάζει τους Αμερικανούς ο,τιδήποτε σχετίζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το 84% εξ όσων είπαν πως ανήκουν στους Δημοκρατικούς έκρινε πως ήταν σωστή η άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ μόλις το 16% όσων είπαν πως ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους συμφωνεί.

Ενώ το 40% όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι είπε πως η δίωξη έκανε πιθανότερο να ψηφίσει τον Τραμπ το 2024, ενώ μόλις το 12% είπε πως πλέον είναι λιγότερο πιθανό να τον ψηφίσει. Το 38% είπε πως η δίωξη δεν θα έχει καμία επίπτωση.

Ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται με διαφορά μπροστά στην κούρσα για το χρίσμα του κόμματός του: το 58% των Ρεπουμπλικάνων λέει πως είναι ο υποψήφιος που προτιμούν, από 48% σε προηγούμενη έρευνα της Ipsos για το Reuters.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, που επισήμως δεν έχει ακόμη θέσει υποψηφιότητα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το 21%.

Παρότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν ριζικά για την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση, η έρευνα έδειξε πως η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών (το 73%, συμπεριλαμβανομένου του 55% εξ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι) πιστεύει πως πράγματι ο πρώην πρόεδρος φρόντισε να δοθούν χρήματα στη Στόρμι Ντάνιελς και στο μοντέλο Κάρεν ΜακΝτούγκαλ για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους όσον αφορά τις εξωσυζυγικές σχέσεις που φέρεται να είχε μαζί τους.

Ωστόσο, ταυτόχρονα το 76% εξ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι βλέπει στην άσκηση ποινικής δίωξης προσπάθεια να εμποδιστεί ο Τραμπ να διεκδικήσει την προεδρία με τη διαδικασία. Την ίδια άποψη μοιράζεται το 34% των Δημοκρατικών.

Το 51% του δείγματος —αλλά μόλις το 18% των Ρεπουμπλικάνων— θεωρεί πως η ποινική δίωξη σε βάρος του Τραμπ σημαίνει πως πρέπει να του αφαιρεθεί διά παντός το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για το πρακτορείο Reuters σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ενηλίκων έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3,8% για το σύνολο του δείγματος και ±6,3% για τους 368 συμμετέχοντες που δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters    

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM