Δικαστής του ΟΗΕ «εκμεταλλεύτηκε και κακοποίησε» γυναίκα εξαναγκάζοντάς την σε δουλεία

Δικαστής του ΟΗΕ «εκμεταλλεύτηκε και κακοποίησε» γυναίκα που εξανάγκασε σε δουλεία Facebook Twitter
Το Oxford Crown Court όπου έγινε η δίκη της Lydia Mugambe / Φωτ: Getty Images
0

Ένας δικαστής των Ηνωμένων Εθνών καταδικάστηκε για τον εξαναγκασμό μιας νεαρής γυναίκας να εργαστεί για εκείνη χωρίς πληρωμή. 

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η 49χρονη Lydia Mugambe «εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητά της» έναντι του θύματός της με τον «πιο κατάφωρο τρόπο», αναγκάζοντάς τη να εργάζεται ως υπηρέτριά της και να φροντίζει δωρεάν τα παιδιά της. Επιπλέον, η Mugambe δεν επέτρεψε στον θύμα να αναζητήσει εργασία αλλού.

Η Mugambe, η οποία είναι επίσης δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ουγκάντα, κρίθηκε ένοχη την Πέμπτη για συνωμοσία με σκοπό τη διευκόλυνση της διάπραξης παράβασης της μεταναστευτικής νομοθεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, διευκόλυνση μετακίνησης με σκοπό την εκμετάλλευση, εξαναγκασμό κάποιου να εργαστεί και συνωμοσία για εκφοβισμό μάρτυρα μετά από δίκη στο Oxford Crown Court. Θα καταδικαστεί στο ίδιο δικαστήριο στις 2 Μαΐου.

Η εισαγγελέας Κάρολαϊν Χάουι είπε στους ενόρκους κατά τη διάρκεια της δίκης: «Η Lydia Mugambe εκμεταλλεύτηκε και κακοποίησε (το φερόμενο ως θύμα της), εκμεταλλευόμενη την έλλειψη κατανόησης των δικαιωμάτων της για σωστά αμειβόμενη εργασία και εξαπατώντας την ως προς τον σκοπό του ερχομού της στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Mugambe συνωμότησε με τον αναπληρωτή ύπατο αρμοστή της Ουγκάντα

Οι ένορκοι αποδέχθηκαν την υπόθεση της κατηγορούσας αρχής ότι η Mugambe είχε εμπλακεί σε «παρανομία» με τον αναπληρωτή ύπατο αρμοστή της Ουγκάντα John Leonard Mugerwa, κατά την οποία συνωμότησαν για να κανονίσουν να έρθει η νεαρή γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Mugerwa κανόνισε ώστε η Ύπατη Αρμοστεία της Ουγκάντα να χρηματοδοτήσει την είσοδο της γυναίκας στο Ηνωμένο Βασίλειο με αντάλλαγμα η Mugambe να έρθει σε επαφή με έναν δικαστή που ήταν υπεύθυνος για νομική δράση στην οποία κατονομαζόταν ο Mugerwa.

Οι ένορκοι δέχθηκαν επίσης ότι η κατηγορούμενη συνωμότησε για να εκφοβίσει τη γυναίκα ώστε να αποσύρει την υποστήριξή της προς την εισαγγελία και να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον της.

Το δικαστήριο άκουσε ότι η Mugambe είχε την πρόθεση «να αποκτήσει κάποιον που θα έκανε τη ζωή της ευκολότερη και με το μικρότερο δυνατό κόστος για την ίδια».

Η Mugambe αρνήθηκε ότι ανάγκαζε τη νεαρή γυναίκα από την Ουγκάντα να κάνει δουλειές του σπιτιού και δήλωσε ότι «πάντα» της φερόταν με αγάπη, φροντίδα και υπομονή.

Η νεαρή γυναίκα που η Mugambe ξεγέλασε για να έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δεν μπορεί να κατονομαστεί για νομικούς λόγους, είπε στο δικαστήριο προηγουμένως ότι ένιωθε «μόνη» και «κολλημένη».

Η Mugambe προσπάθησε να αποφύγει τη δικαιοσύνη

Ο διοικητής των τοπικών αστυνομικών αρχών, Μπεν Κλαρκ, δήλωσε: «Η Lydia Mugambe είναι μια εξαιρετικά καταρτισμένη δικηγόρος, δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ουγκάντα και δικαστής στο Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ.

»Μετά την καταγγελία των αδικημάτων στην αστυνομία, η Mugambe προσπάθησε να αποφύγει τη δικαιοσύνη ισχυριζόμενη επανειλημμένα ότι είχε διπλωματική ασυλία λόγω της ιδιότητάς της. Οποιαδήποτε ασυλία μπορεί να απολάμβανε η Mugambe ως δικαστής του ΟΗΕ έχει αρθεί από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

»Θέλω να επαινέσω το θύμα για τη γενναιότητά του να προσέλθει και να καταγγείλει τα αδικήματα. Εγώ, και ολόκληρη η ομάδα έρευνας, της ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για το μέλλον της τώρα που βγήκε από τη δουλεία και αποδόθηκε δικαιοσύνη».

Με πληροφορίες από Guardian, Sky News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Το άγχος σε μικρή ηλικία σε επηρεάζει πολύ αργότερα» - Η αναφορά του στην πριγκίπισσα Νταϊάνα

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Το άγχος σε μικρή ηλικία σε επηρεάζει πολύ αργότερα» - Η αναφορά του στην πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μίλησε για τον χωρισμό των γονιών του, όταν εκείνος ήταν 8 ετών, αλλά και στο πώς προσπαθεί να μεγαλώνει τα παιδιά του μαζί με την Κέιτ
LIFO NEWSROOM
Γενική απεργία και διαδηλώσεις για τη Γάζα «παρέλυσαν» την Ιταλία - Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους 

Διεθνή / Γενική απεργία και διαδηλώσεις για τη Γάζα «παρέλυσαν» την Ιταλία - Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους 

Η ιταλική κυβέρνηση επέκρινε έντονα την κινητοποίηση, με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να υποστηρίζει ότι πολλοί εργαζόμενοι εκμεταλλεύθηκαν την απεργία για να παρατείνουν το Σαββατοκύριακό τους
LIFO NEWSROOM
Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μεθόδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Διεθνή / Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο Τραμπ έδωσε τελεσίγραφο στη Χαμάς για το αμερικανικό σχέδιο — Υπόσχεται «κόλαση» αν δεν δεχθεί

Διεθνή / Γάζα: Ο Τραμπ έδωσε τελεσίγραφο στη Χαμάς για το αμερικανικό σχέδιο — Υπόσχεται «κόλαση» αν δεν δεχθεί

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «τελευταία ευκαιρία» και προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση απόρριψης, «θα ξεσπάσει βία πρωτοφανούς κλίμακας» εναντίον της Χαμάς
LIFO NEWSROOM
PAKISTAN KASMIR DIADILOSEIS

Διεθνή / Βία και αναταραχή στο Κασμίρ: Νεκροί, τραυματίες και αποκλεισμένες πόλεις

Τουλάχιστον 9 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν - Ο πρωθυπουργός καλεί σε ειρηνική κινητοποίηση, ενώ οι συγκρούσεις επηρεάζουν καθημερινότητα και ασφάλεια
LIFO NEWSROOM