«Σύγχρονη σκλαβιά, όχι άλλες δικαιολογίες»- Ο Ενές Καντέρ διαμαρτυρήθηκε με τα παπούτσια του για τους Ουιγούρους

Ενές Καντέρ παπούτσια Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Ο σταρ του NBA Ενές Καντέρ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Κίνα, για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ουιγούρων, καταγγέλλοντας την καταναγκαστική εργασία. 

Ο σέντερ των Μπόστον Σέλτικς- που πριν από λίγες ημέρες προκάλεσε αντιδράσεις στην Κίνα όταν αποκάλεσε βάναυσο δικτάτορα τον Σι Τζινπίνγκ- έστειλε μήνυμα τόσο με ανάρτησή του στο Twitter, όσο και με τα παπούτσια που φόρεσε στο παρκέ. 

«Σύγχρονη σκλαβιά», «Όχι άλλες δικαιολογίες», «Φτιαγμένα από εργασία σκλάβων» και «Υποκρίτρια Nike», ήταν τα μηνύματα με μαύρα γράμματα, ενώ υπήρχαν κόκκινες πιτσιλιές πάνω στα μπασκετικά παπούτσια με τα οποία εμφανίστηκε στο ματς της ομάδας του με τους Σάρλοτ Χόρνετς. 

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο Τwitter, ο Ενές Καντέρ επέκρινε σφοδρά τη Nike για τη στάση της απέναντι στην καταπίεση των Ουιγούρων. 

«Η Nike δεν διστάζει να μιλήσει για την αδικία εδώ στην Αμερική, αλλά όταν πρόκειται για την Κίνα παραμένει σιωπηλή», ανέφερε στο βίντεο. «Δεν συζητάτε για την αστυνομική βαναυσότητα στην Κίνα, δεν μιλάτε για τις διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, δεν λέτε λέξη για την καταδυνάστευση των μειονοτήτων στην Κίνα, φοβάστε να μιλήσετε ανοιχτά», συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έως και δύο εκατομμύρια Ουιγούροι και μέλη άλλων μειονοτήτων στην Κίνα έχουν κρατηθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην επαρχία Σιντσιάνγκ, από το 2017. 

«Ποιος φτιάχνει τα παπούτσια σας στην Κίνα; Ξέρετε;», είπε ο Καντέρ και πρόσθεσε ότι η βιομηχανία υποδυμάτων έχει αμαυρωθεί από την καταναγκαστική εργασία. «Υπάρχουν τόσο πολλά εργοστάσια καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα. Για παράδειγμα, η καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων είναι η σύγχρονη σκλαβιά και αυτό συμβαίνει τώρα στην Κίνα», υπογράμμισε. 

«Εκατομμύρια Ουιγούροι αυτή τη στιγμή κρατούνται, πωλούνται και δουλεύουν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, φυλακές και εργοστάσια σε όλη τη χώρα. Είναι υπό διαρκή παρακολούθηση, με πολλές εργάσιμες ώρες και κακές συνθήκες διαβίωσης», ανέφερε και απευθυνόμενος στον κόσμο τους κάλεσε να θυμούνται κάθε φορά που βάζουν ένα ζευγάρι παπούτσια ή ένα T-shirt ότι «υπάρχουν τόσο πολλά δάκρυα, καταπίεση και αίμα πίσω από όλα αυτά». 

Η ανησυχία της Nike

Νωρίτερα φέτος, η Nike είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν προμηθεύεται προϊόντα από την επαρχία Σιντσιάνγκ. 

«Η Nike είναι δεσμευμένη στην ηθική και υπεύθυνη παραγωγή και υποστηρίζουμε τα διεθνή στάνταρντ εργασίας», ανέφερε η εταιρεία. 

«Ανησυχούμε για τις αναφορές για καταναγκαστική εργασία στην επαρχία. Η Nike δεν προμηθεύεται προϊόντα από την επαρχία και έχουμε επιβεβαιώσει με τους συμβασιούχους προμηθευτές μας ότι δεν χρησιμοποιούν υλικά ή κλωστές από την περιοχή», ανέφερε ακόμη. 

Ο Ενές Καντέρ, στο βίντεο που δημοσίευσε, κάλεσε τον συνιδρυτή της Nike Φιλ Νάιτ και τους πρεσβευτές της εταιρείας ΛεΜπρόν Τζέιμς και Μάικλ Τζόρνταν σε ένα ταξίδι στην Κίνα, προκειμένου «να δείτε με τα μάτια σας» πού φτιάχνονται τα παπούτσια. 

«Στη Nike αρέσει να λέει “Just Do It”. Λοιπόν, τι κάνετε για την εργασία σκλάβων που φτιάχνει τα παπούτσια σας; Αυτή την εργασία σκλάβων που σας κάνει πλούσιους. Η Nike πρέπει να συμμετέχει σε αυτό. Σταματήστε την υποκρισία, σταματήστε τη σύγχρονη σκλαβιά τώρα», κατέληξε. 
 

Με πληροφορίες από CNN

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM