Δικαστής: Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χαίρει προεδρικής ασυλίας

Δικαστήριο ΗΠΑ: «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χαίρει προεδρικής ασυλίας» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ασυλία από ποινική δίωξη για πράξεις του την περίοδο που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, αποφάνθηκε ομοσπονδιακή δικαστής. 

Με τον τρόπο αυτό η δικαστής Τάνια Τσάτκαν απέρριψε την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να μπουν στο αρχείο οι κατηγορίες περί συνωμοσίας για ανατροπή του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020. Το σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται στον ισχυρισμό πως δεν υπάρχει νομική βάση προκειμένου οι πρόεδροι των ΗΠΑ να μην μπορούν να λογοδοτήσουν όταν βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις.

Όπως υπογράμμισε η δικαστής, δεν μπορεί να βασιστεί νομικά το συμπέρασμα ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις μετά την αποχώρησή τους από τον Λευκό Οίκο. Επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος νυν ή πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινική δίωξη, η ετυμηγορία της Τσάτκαν είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που επιβεβαιώνει ότι «κανένας πολίτης στις ΗΠΑ, ούτε καν ο πρόεδρος, δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024, έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, καθυστερώντας την έναρξη της δίκης μέχρι το Εφετείο. Με τα σημερινά δεδομένα η δίκη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

Η ετυμηγορία της Τσάτκαν φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ο Τραμπ να βρεθεί στο εδώλιο με την κατηγορία της απόπειρας παρέμβασης στην καταμέτρηση των ψήφων και στην επικύρωση από το Κογκρέσο της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας έχει δηλώσει αθώος και κατηγορεί τους εισαγγελείς ότι επιδιώκουν να πλήξουν την προεκλογική εκστρατεία του. Η υπόθεση αφορά μία από τις τέσσερις ποινικές διώξεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ ισχυρίζεται επίσης πως η δίωξη παραβιάζει τα δικαιώματά του για ελευθερία του λόγου και είναι νομικά εσφαλμένη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM