Διεθνής Τύπος: Και μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία, τι;

Διεθνής Τύπος: Και μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία, τι; Facebook Twitter
EPA
0

Μια ημέρα μετά τις συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας εναντίον στόχων παρασκευής χημικών όπλων στη Συρία, οι 3 αυτές χώρες ξαναπαίρνουν τα ηνία της διπλωματίας και κατέθεσαν νέο ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ γαλλικής επινόησης.

Τα βασικά σημεία έχει στη διάθεσή του το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Οι 3 χώρες ζητούν μεταξύ άλλων από την Διεθνή Οργάνωση για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων να αποφανθεί εντός 30 ημερών, εάν η Συρία έχει καταστρέψει όλα τα αποθέματα χημικών ουσιών που φέρεται να διαθέτει.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας και απόδοσης ευθυνών για την επίθεση με χημικά στη Ντούμα, καλεί τη συριακή κυβέρνηση να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και απαιτεί τη λήψη σειρά ανθρωπιστικών μέτρων, όπως δυνατότητα «να πραγματοποιούνται ιατρικές εκκενώσεις σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες».

Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο Δευτέρα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα γίνει η ψηφοφορία. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η Γαλλία ζητά περιθώρια χρόνου για να γίνουν πραγματικές διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασάντ μιλώντας σε ρώσους βουλευτές αποκάλεσε εχθρική πράξη τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της χώρας του και επαίνεσε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ήταν σε καλή διάθεση και αποδέχθηκε πρόταση να επισκεφθεί περιοχή της Ρωσίας.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση Μακρόν

Τα βλέμματα πέφτουν στη Ρωσία, η οποία δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα γραφής για το εάν και πως πρόκειται να απαντήσει στη Δύση. Ο Βλάντιμιρ Ερμακόφ, επικεφαλής του τμήματος ελέγχου των εξοπλισμών του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι μετά τους βομβαρδισμούς υπάρχει λόγος για να υποθέσει κανείς ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για στρατηγικό διάλογο, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ίντερφαχ. «Υπάρχουν εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης με τους οποίους είναι δυνατόν να συνομιλήσει κανείς».

Στο Παρίσι, ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ επρόκειτο να ενημερώσει τους βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον τη Συρίας, Το βράδυ, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται συνέντευξη που παραχωρεί ο πρόεδρος Μακρόν σε δύο τηλεοπτικά κανάλια και στην διαδικτυακή εφημερίδα αποκαλύψεων Mediaprt, στην οποία συνέντευξη αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για τη συμμετοχή της χώρας του στο πλευρό των Βρετανών και των Αμερικανών στη Συρία.

Ηχηρή παρέμβαση Σταϊνμάιερ

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, διαβεβαίωση ότι η χώρα του δεν επιδιώκει κλιμάκωση με τη Συρία και ότι θα συνεχίσει τις πιέσεις προς τον Σύρο πρόεδρο Ασάντ για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Μιλώντας στο BBC ανέφερε επίσης ότι η χώρα του έπρεπε να πάρει μια γρήγορη απόφαση για τη συμμετοχή της στις πυραυλικές επιθέσεις, γι αυτό και δεν ρωτήθηκε το Κοινοβούλιο. Διευκρίνισε τέλος ότι εάν η Συρία χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα, θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, αλλά προς το παρόν δεν σχεδιάζονται άλλα πλήγματα.

Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας επίσης στο BBC αμφισβήτησε την νομιμοποίηση των αεροπορικών επιθέσεων. «Ερωτώ τον υπουργό Εξωτερικών και την πρωθυπουργό, πού ακριβώς εδράζεται η νομική βάση των βομβαρδισμών;».

Στη Γερμανία, ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ έκανε ηχηρή παρέμβαση. Σε συνέντευξη στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild ο κ. Σταινμάιερ εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαρρηγμένες σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. «Ανεξαρτήτως του Πούτιν, δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα και τους ανθρώπους της να αποξενωθούν και να τους ανακηρύξουμε ως εχθρούς μας, τόνισε επικαλούμενους λόγους ιστορικούς.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM