Διεθνής Αμνηστία: Υπάρχουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους κοντά στο Κίεβο

Διεθνής Αμνηστία: Υπάρχουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους κοντά στο Κίεβο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις πως τα ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων, στην περιοχή έξω από το Κίεβο. 

Η οργάνωση έκανε επίσης λόγο για «απερίσκεπτους πυροβολισμούς και βασανιστήρια» από τις ρωσικές δυνάμεις. «Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι σε μεγάλο βαθμό το μοτίβο όπου τα ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο μιας πόλης ή ενός χωριού», υπογράμμισε η Ντονατέλα Ροβέρα, σύμβουλος της οργάνωσης για κρίσεις. 

Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε πόλεις και χωριά γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, συγκέντρωσαν αποδείξεις και μαρτυρίες από επιζώντες και οικογένειες θυμάτων.  

Στην έκθεσή της η οργάνωση κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις όταν είχαν τον έλεγχο της περιοχής βορειοδυτικά του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της Μπούσα, όπου σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές σκοτώθηκαν πάνω από 400 άμαχοι. 

Η Διεθνής Αμνηστία κατέληξε ότι οι Ρώσοι διέπραξαν «πληθώρα προφανών εγκλημάτων πολέμου» στην Μπούσα. Η οργάνωση κατέγραψε 22 περιπτώσεις «παράνομων δολοφονιών» από τις ρωσικές δυνάμεις, οι περισσότερες από τις οποίες «προφανείς εξωδικαστικές εκτελέσεις», στην Μπούσα και τις γύρω περιοχές. 

Επίσης, ανέφερε ότι στις 1-2 Μαρτίου αεροπορικές επιδρομές έπληξαν οχτώ πολυκατοικίες στην Μποροντιάνκα, με συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 άμαχοι. Αυτές οι επιθέσεις ήταν «δυσανάλογες και αδιάκριτες και προφανή εγκλήματα πολέμου», σύμφωνα με την οργάνωση. «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να υποστηρίξουν πειστικά ότι δεν γνώριζαν πως άμαχοι ζούσαν στα κτίρια που έγιναν στόχος», επεσήμανε. 

Με πληροφορίες από Reuters
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM