ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Διεθνής Αμνηστία προς την Ελλάδα: Σταματήστε την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία

Διεθνής Αμνηστία προς την Ελλάδα: Σταματήστε την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν άμεσα την επιστροφή όλων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η γειτονική χώρα δεν είναι ασφαλής προορισμός γι' αυτούς.

Μετά την έκδοση των δύο πρώτων απορριπτικών αποφάσεων από τις επιτροπές Προσφυγών για αιτήματα ασύλου που κατέθεσαν δύο Σύροι στην Ελλάδα, η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει καμπάνια ενάντια στην επαναπροώθησή τους στην Τουρκία και ζητάει από τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν την ουσία των αιτημάτων ασύλου των δύο προσφύγων στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, οι δύο Σύροι πρόσφυγες είναι οι πρώτοι σε κίνδυνο επιστροφής στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, έπειτα από την απόρριψη των αιτήσεών τους για άσυλο. Οι επιτροπές Προσφυγών έκριναν για τις δύο αυτές περιπτώσεις ότι η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή Τρίτη χώρα».

Πρόκειται για τον M.F., η περίπτωση του οποίου έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα ως η πρώτη απόρριψη αιτήματος από επιτροπή Προσφυγών (την 1η Ιουνίου). Ο συγκεκριμένος αιτών βρισκόταν στην Τουρκία, όπου δούλευε προσωρινά και ανέφερε ότι έφυγε από εκεί έπειτα από απειλή που έλαβε από μέλη του ISIS. Έφτασε στη Λέσβο στις 29 Μαρτίου και κατέθεσε αίτημα ασύλου στις 5 Μαΐου.

Η δεύτερη περίπτωση είναι του J.B., ο οποίος σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, είναι Χριστιανός αρμενικής καταγωγής και έφυγε από τη Συρία διαμέσου Λιβάνου για να φτάσει στην Τουρκία στις 6 Απριλίου. Εκεί έλαβε καθεστώς προσωρινής προστασίας και εργάστηκε για κάποιους μήνες. Σύμφωνα με την απόφαση επιτροπής Προσφυγών, που του επιδόθηκε στις 3 Ιουνίου, ο πρόσφυγας έχει δεσμούς με την Τουρκία και η Τουρκία αποτελεί ασφαλή χώρα γι' αυτόν. Επίσης, όπως σημειώνεται από την ανθρωπιστική οργάνωση, η επιτροπή θεώρησε ότι η Τουρκία θα σεβαστεί τη διεθνή αρχή της μη επαναπροώθησης.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της καμπάνιας η Διεθνής Αμνηστία, και οι δύο πρόσφυγες κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της Λέσβου και βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο επιστροφής στην Τουρκία «καθώς οι εθνικές και διεθνείς νομικές κινήσεις από τους δικηγόρους τους δεν εγγυώνται τη διακοπή της απέλασης».

Η Διεθνής Αμνηστία ζητάει από τους υποστηρικτές της να στείλουν έκκληση κατά της επιστροφής των δύο Σύρων στην Τουρκία στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής με κοινοποίηση στους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών τους.

0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ουκρανία: «Χτυπήσαμε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία» με πυραύλους Storm Shadow - Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο

«Τα αποτελέσματα του πλήγματος αποτιμώνται» αναφέρει το ουκρανικό γενικό επιτελείο - «Δύο νεκροί» από την αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM