Διεθνής Αμνηστία: «Η ΕΕ ποινικοποιεί την αλληλεγγύη» - Έκθεση για το προσφυγικό

Διεθνής Αμνηστία: «Η ΕΕ ποινικοποιεί την αλληλεγγύη» - Έκθεση για το προσφυγικό Facebook Twitter
0

Διώξεις εναντίον εκείνων που βοηθούν τους μετανάστες, παρενόχληση οργανώσεων, κατάχρηση αντιτρομοκρατικών διατάξεων: η Ευρώπη είναι ένα «φρούριο» που «ποινικοποιεί την αλληλεγγύη», καταγγέλλει η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και καταγράφει προβληματικές περιπτώσεις σε τουλάχιστον οκτώ χώρες.

Η έκθεση, που βασίζεται σε έρευνα που διενεργήθηκε την περίοδο 2017-2019, επικρίνει την «καταχρηστική χρήση νόμων εναντίον διακινητών και αντιτρομοκρατικών μέτρων» προκειμένου να αποθαρρυνθούν όσοι βοηθούν πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

«Πράξεις ανθρωπισμού και αλληλεγγύης δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται απειλή για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια (...) αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο», δηλώνει στους δημοσιογράφους ο Φρανσίς Περέν, αντιπρόεδρος του γαλλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

H MKO δίνει μια ποικίλη εικόνα της κατάστασης στην Ευρώπη, παρακολουθώντας εξίσου χώρες που είναι σημεία εισόδου (Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία) όσο και άλλες στο εσωτερικό της ένωσης (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία). Και καταγγέλλει σε κάθε μία από αυτές «καταχρηστικές νομικές διώξεις».

Αναφέρεται έτσι στον εκφοβισμό, στην παρενόχληση και στις διώξεις σε βάρος ΜΚΟ που καταγγέλλουν παράνομες αναγκαστικές επαναπροωθήσεις στην Κροατία, τη δίκη ενός Γάλλου οδηγού ορειβασίας ο οποίος κατηγορείται ότι έδωσε ζεστά ρούχα σε μετανάστες, τις κατασχέσεις σκαφών διάσωσης στη θάλασσα στην Ιταλία... Ή ακόμη τη φυλάκιση, για τρεις μήνες, στην Ελλάδα της Σάρα Μαρντίνι, προσφυγοπούλας από τη Συρία, η οποία έγινε διάσημη επειδή διέσωσε μετανάστες στη Μεσόγειο και θεωρήθηκε ύποπτη ότι ανήκει σε ένα δικτύο που βοηθάει την παράτυπη μετανάστευση.

Εκείνοι που δείχνουν αλληλεγγύη στους μετανάστες διώκονται συχνά για «βοήθεια σε παράνομη είσοδο» σε μια επικράτεια, όπως διώκονται και οι διακινητές, λέει η ερευνήτρια Ριμ Χαντραουί. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό εκτιμά πως η ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση των διακινητών, η οποία ως έχει «δεν ευθυγραμμίζεται με το διεθνές δίκαιο», πρέπει να αλλάξει ώστε να βάζει στο στόχαστρο μόνον εκείνους που αποσπούν «υλικό όφελος».

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει επίσης την επίκληση της έννοιας της «τρομοκρατίας» από τη δικαιοσύνη ή άλλες αρχές.

Στη Μάλτα, τρεις έφηβοι διώκονται με αυτή την κατηγορία αφού αντιτάχθηκαν στο καπετάνιο ενός πλοίου που ήθελε να τους πάει στη Λιβύη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 15 ακτιβιστές κατηγορήθηκαν επίσης για «σχέσεις με την τρομοκρατία» επειδή έσπασαν μια περίφραξη στο αεροδρόμιο του Λονδίνου προκειμένου να αντιτεθούν στην αναχώρηση ενός αεροπλάνου που επρόκειτο να επαναπατρείσει δεκάδες μετανάστες.

«Είναι λίγο η μαγική λέξη προκειμένου να φιμωθεί κάθε αντίθεση», εκτιμά η Χαντραουί, υπενθυμίζοντας πως η Γαλλία δικαιολογεί τους ελέγχους στα γαλλο-ιταλικά σύνορα στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικαλούμενη τον κίνδυνο τρομοκρατικής απειλής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία — και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Διεθνή / Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία με την εκλογή τους και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Η Iris Duane και το Q Manivannan έγιναν τα πρώτα ανοιχτά τρανς μέλη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το Holyrood αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το φίλτρο αναζήτησης με βάση το φύλο, μετά τις αντιδράσεις για την καταγραφή μιας τρανς γυναίκας και ενός non-binary προσώπου.
THE LIFO TEAM
Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Διεθνή / Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Το Εθνικό Μνημείο Stonewall στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα του National Trust for Historic Preservation, που εστιάζει σε τόπους συνδεδεμένους με αγώνες ισότητας, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη γύρω από τα LGBTQ+ δικαιώματα βρίσκεται ξανά υπό πίεση.
THE LIFO TEAM
ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM