Die Welt: Ελλάδα και Κύπρος ζημιώνονται από την κρίση στη Λιβύη

Die Welt: Ελλάδα και Κύπρος ζημιώνονται από την κρίση στη Λιβύη Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη (Πηγή φωτό EPA)
0

Για «αυτογκόλ» κάνει λόγο ο ιστορικός Μίχαελ Βολφζόν, σχολιάζοντας στην εφημερίδα Die Welt τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι, κατά την άποψη του Βόλφζον, ανάμεσα στις χώρες που ζημιώνονται από την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη. Ο ιστορικός επικρίνει τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, εξηγώντας πώς μεταφράζονται αυτές οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο.


«Η εισαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα εξαρτάται πλέον ακόμη περισσότερο από την καλή διάθεση του Πούτιν και του Ερντογάν. Ζημιώνονται Ελλάδα και Κύπρος, μέλη της ΕΕ και οι δύο, το Ισραήλ, αλλά τελικά και η Γερμανία και η Ευρώπη. Στο ποδόσφαιρο θα μιλούσαμε για αυτογκόλ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βόλφζον.


«Ούτε η Ρωσία, ούτε η Τουρκία χρειάζονται επιπλέον προμήθειες πετρελαίου ή φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία διαθέτει και τα δύο, ενώ η Τουρκία λαμβάνει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και διόδια λόγω τράνζιτ διέλευσης, με αγωγούς από τη Ρωσία, τον Περσικό Κόλπο και την περιοχή της Κασπίας.

Και οι δύο χρειάζονται- και έχουν- ένα ενέχυρο για τα στρατηγικά τους συμφέροντα, τη θέση ισχύος απέναντι στις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία. Θεωρούν ότι αν η διεθνής κοινότητα δεν ικανοποιήσει τις επιθυμίες τους στη Λιβύη, μπορούν να πιέσουν στη Συρία- και το αντίστροφο», συνεχίζει ο ιστορικός και καταλήγει ότι τον «λογαριασμό» πληρώνουν κυρίως οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ, οι οποίοι έχουν εξαπατηθεί επανειλημμένως. «Στα εδάφη τους ο Ερντογάν ενεργεί κατά το δοκούν. Ο Πούτιν το αποδέχεται και συνεργάζεται», επισημαίνει.

Ο Ερντογάν, έχει δύο στρατηγικούς στόχους, εκτιμά ο Μίχαελ Βόλφζον. «Πρώτον, να ελέγξει τους Κούρδους σε Συρία και Ιράκ. Τους θεωρεί τρομοκράτες, όπως και τους Κούρδους της Τουρκίας. Δεύτερον, μέσω της παρουσίας μισθοφόρων στη Λιβύη να αποτρέψει την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας και αναμένεται να έχει κατασκευαστεί μέχρι το 2025», αναφέρει ακόμη.


Με πληροφορίες από DW

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την playlist που ακούει το πλήρωμα του Artemis II στο ταξίδι προς τη Σελήνη

Διεθνή / Η NASA μοιράστηκε την playlist του Artemis II για το ταξίδι στη Σελήνη

Από το Pink Pony Club της Τσάπελ Ρόαν μέχρι το Under Pressure των Queen και David Bowie, η NASA μοιράστηκε τα τραγούδια που έχουν επιλέξει οι αστροναύτες του Artemis II για τα πρωινά τους ξυπνήματα στο διάστημα. Η λίστα συνδέεται με μια παράδοση που ξεκινά από την εποχή του Apollo
THE LIFO TEAM