Διακοπές στην Τουρκία: Οι ντόπιοι σε lockdown, οι τουρίστες έξω

Διακοπές στην Τουρκία με τους ντόπιους να βρίσκονται σε αυστηρό lockdown Facebook Twitter
pixabay
0

«Τουρκία ολόκληρη, τώρα και χωρίς Τούρκους», γράφει ένα σατιρικό διαφημιστικό πλακάτ στις μεσογειακές ακτές της χώρας. Και πιο κάτω η επεξήγηση: «Μην ανησυχείτε, εκατομμύρια βρίσκονται στα σπίτια τους».

Οι Τούρκοι έχουν καταφύγει στην σάτιρα και την ειρωνεία για να αντιδράσουν σε μια τραγελαφική κατάσταση με τα μέτρα του lockdown, που θα ισχύσει μέχρι τις 17 Μαΐου. Οι ντόπιοι μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, όπως για παράδειγμα αγορές στο σούπερ-μάρκετ ή επίσκεψη σε γιατρό. Εκτός από κάποιες επαγγελματικές ομάδες και τους τουρίστες που έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων.

Μόνο για τουρίστες η Κωνσταντινούπολη

Το αποτέλεσμα καταγράφεται σε χαρακτηριστικές εικόνες και καταστάσεις. Ένας Τούρκος στην παραθεριστική περιοχή Ντάτκα έλαβε τσουχτερό πρόστιμο, επειδή κολυμπούσε. Αντίθετα, Ουκρανοί κολυμβητές συνέχισαν ανενόχλητοι. Η διακριτική μεταχείριση, όπως και η απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων κατά της διάρκεια του λοκντάουν, έχουν προκαλέσει την οργή του τουρκικού πληθυσμού. Οι εξαιρέσεις αυτές, ωστόσο, για τους τουρίστες φέρνουν και κάποια πλεονεκτήματα:

Στην παλιά πόλη της Κωνσταντινούπολης έχουν την περιοχή ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί στην αποκλειστική διάθεσή τους. Υπάρχει μάλιστα αστυνομία που ελέγχει την είσοδο. Επικρατεί ασυνήθιστη ησυχία, οι επισκέπτες ακούν τα πουλιά να τιτιβίζουν και όχι τις φωνές των μικροπωλητών να καλούν για πελάτες ή τους θορύβους από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Όλα αυτά με φόντο την άνοιξη. «Αισθάνομαι σαν να είμαι κάποιος σπουδαίος που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη» λέει ο 34χρονος Ολλανδός Αρίφ γελώντας. Αγόρασε το εισιτήριό του από καιρό και ήθελε να το επιστρέψει λόγω των μέτρων εγκλεισμού, όπως διηγείται, αλλά τώρα είναι ευχαριστημένος που κατάφερε να έρθει.

Ο Άρτεμ 28 χρονών από την Ουκρανία, είναι κατενθουσιασμένος. «Είναι καταπληκτικά», λέει. «Είμαι με τη φίλη μου Κάριν για πρώτη φορά στην Τουρκία και χαιρόμαστε που αποφασίσαμε να έρθουμε αυτήν την περίοδο του λοκντάουν, επειδή είναι πιο ήσυχα. Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο ότι αυτό δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό από τους Τούρκους».

Πίσω από τα διαφιλονικούμενα μέτρα βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να θέσει υπό έλεγχο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και να προστατεύσει την χειμαζόμενη οικονομία. Μέσα Απριλίου ο ημερήσιος αριθμός ήταν πάνω από 60.000 λοιμώξεις σε μια χώρα με τον ίδιο αριθμό κατοίκων όπως στη Γερμανία. Ορισμένοι επέκριναν τον Τούρκο πρόεδρο ότι αυτός ευθύνεται για την κατάσταση, επειδή μεταξύ άλλων το προηγούμενο διάστημα έγιναν κομματικά συνέδρια σε υπερπλήρεις αίθουσες.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM