Διαδηλώσεις στη Συρία για τον εμπρησμό χριστουγεννιάτικου δέντρου

Διαδηλώσεις στη Συρία για τον εμπρησμό χριστουγεννιάτικου δέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Χ
0

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Συρία με αφορμή τον εμπρησμό ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία της Σουκαϊλαμπίγια, μιας πόλης με χριστιανική πλειοψηφία στο κέντρο της χώρας.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχία και πιέσεις προς τις νέες ισλαμιστικές αρχές, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει δύο μασκοφόρους να βάζουν φωτιά στο δέντρο τη νύχτα, πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ χριστιανοί στη Συρία ετοιμάζονταν για τον εορτασμό. Στη συνέχεια, εμφανίζονται εκπρόσωποι της ισλαμιστικής ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (HTS), που ανέλαβε την εξουσία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, να διαβεβαιώνουν το πλήθος ότι οι δράστες, οι οποίοι φέρονται να είναι ξένοι μαχητές, έχουν συλληφθεί.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν με χιλιάδες διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους στη Δαμασκό, στη Σουκαϊλαμπίγια και σε άλλες πόλεις. Στη γειτονιά Μπαμπ Τούμα της Δαμασκού, διαδηλωτές κρατούσαν σταυρούς και συριακές σημαίες, φωνάζοντας: «Θα θυσιάσουμε τις ψυχές μας για τον σταυρό μας».

Κάτοικοι στη γειτονιά Κάσσα απαίτησαν την αποχώρηση ξένων μαχητών από τη χώρα, φωνάζοντας: «Η Συρία είναι ελεύθερη, οι μη Σύροι πρέπει να φύγουν».

Στη Σουκαϊλαμπίγια, εκπρόσωπος της HTS ανέλαβε να αποκαταστήσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, κρατώντας έναν σταυρό σε ένδειξη αλληλεγγύης, κίνηση που θεωρήθηκε σπάνια για ισλαμιστές συντηρητικούς.

Η HTS, η οποία ξεκίνησε ως τζιχαντιστική ομάδα, τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει πιο μετριοπαθή προσέγγιση, υποσχόμενη να διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων. Ωστόσο, το περιστατικό έχει εγείρει ανησυχίες για την ικανότητά της να προστατεύσει αυτές τις κοινότητες.

Η επόμενη μέρα στη Συρία

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ πριν από δύο εβδομάδες σηματοδότησε το τέλος της 50ετούς κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ. Η HTS βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την πρόκληση της διακυβέρνησης μιας πολυπολιτισμικής Συρίας, ενώ παραμένει χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή. Παράλληλα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση κατά μελών του Ισλαμικού Κράτους στη Ντέιρ Εζόρ.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πιο πρόσφατο όραμα του Ισραήλ για τη Γάζα έχει όνομα: Στρατόπεδο συγκέντρωσης

Διεθνή / Το πιο πρόσφατο όραμα του Ισραήλ για τη Γάζα έχει όνομα: Στρατόπεδο συγκέντρωσης

Αφού δεν μπορεί άμεσα να απελάσει μαζικά τους κατοίκους της Γάζας, το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να τους αναγκάσει να περιοριστούν σε μια κλειστή ζώνη – και να αφήσει τον λιμό και την απόγνωση να τελειώσουν τη δουλειά.
LIFO NEWSROOM