Διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού στην Ισπανία: «Ένας ακόμη τουρίστας, ένας λιγότερος γείτονας»

Διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού στην Ισπανία: «Ένας ακόμη τουρίστας, ένας λιγότερος γείτονας» Facebook Twitter
Φωτογραφία: X (Twitter)
0

Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού σήμερα στην Ισπανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν μέτρα κατά του φαινομένου που αλλάζει τις ζωές τους.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις πόλεις Μάλαγα και Κάντιθ, στην νότια Ισπανία, κατά του μαζικού τουρισμού, τον οποίο κατηγορούν ότι στερεί από τον τοπικό πληθυσμό μια οικονομικά προσιτή στέγαση, με την οργή να αυξάνεται στη χώρα κατά του φαινομένου του υπερτουρισμού, σε μια χώρα δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Με σύνθημα: «Μια Μάλαγα για να ζήσεις, όχι για να επιβιώσεις», σχεδόν 5.500 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο της μεγάλης πόλης της Ανδαλουσίας των 570.000 κατοίκων, το τουριστικό κέντρο του «sol y playa» (ήλιος και παραλία).

Μετά από κάλεσμα 50 περίπου τοπικών συλλόγων, πολίτες συγκεντρώθηκαν κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Απαγόρευση των τουριστικών καταλυμάτων» ή «Μισθός 1.300, ενοίκιο 1.100, πώς να ζήσεις;».

«Η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα πάρκο αναψυχής», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κίκε, ένας 26χρονος διαδηλωτής, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία για αυτά τα «τουριστικά καταλύματα που έχουν αντικαταστήσει με παράτυπο τρόπο τα συνηθισμένα καταλύματα».

Στην Ισπανία, η επαρχία της Μάλαγα είναι αυτή με τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων για τουριστική χρήση, δηλαδή 39.000, συμπεριλαμβανομένων 6.500 στην ίδια την πόλη, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Η πόλη προσελκύει πολλούς τουρίστες και μετανάστες εργάτες λόγω των δεκάδων παραλιών της και λόγω της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της πόλης, όπου γεννήθηκε ο Πικάσο το 1881.


Στο Κάντιθ, μια άλλη πόλη της Ανδαλουσίας, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης με κεντρικό σύνθημα: «ένας ακόμη τουρίστας, ένας λιγότερος γείτονας».

«Αρκετά ξενοδοχεία, αρκετά διαμερίσματα για τουρίστες, αρκετές εξώσεις, αρκετά για πώληση της πόλης», υπογραμμίζει το κείμενο της πρόσκλησης για τη διαδήλωση, που προέρχεται από την πλατφόρμα «Cadiz Resiste».

Το λιμάνι του Κάντιθ, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο αυτής της πόλης με πληθυσμό μόλις 117.000 κατοίκους, έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για κρουαζιερόπλοια. Η σχεδόν καθημερινή άφιξη χιλιάδων ταξιδιωτών προκαλεί συνωστισμό στα στενά σοκάκια της παλιάς συνοικίας.

Από τις Βαλεαρίδες Νήσους έως τις Καναρίους Νήσους, και της Βαρκελώνης, οι κινητοποιήσεις κατά του υπερτουρισμού αυξάνονται στην Ισπανία.

Ήδη από τη δεκαετία του 2010, οι κάτοικοι είχαν ξεκινήσει να διαδηλώνουν κατά του υπερτουρισμού, κυρίως στη Βαρκελώνη. Αλλά μετά το διάλειμμα λόγω της πανδημίας της Covid-19, η αγανάκτηση φαίνεται να έχει αυξηθεί, καθώς η Ισπανία υποδέχθηκε πέρυσι ένα ρεκόρ 85,1 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών.

Ο τουρισμός στην Ισπανία αντιπροσωπεύει το 12,8% του ΑΕΠ και το 12,6% των θέσεων εργασίας.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM