Deutsche Welle: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μάλτα συμφώνησαν σε μηχανισμό κατανομής μεταναστών

Deutsche Welle: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μάλτα συμφώνησαν σε μηχανισμό κατανομής μεταναστών Facebook Twitter
EPA
0

Τέσσερις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Μάλτα, συμφώνησαν χθες στη Μάλτα σε ένα μηχανισμό κατανομής μεταναστών που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο.

Οι υπ. Εσωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Μάλτας, παρουσία του ευρωπαίου επιτρόπου για τη Μετανάστευση και της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ κατέληξαν ότι οι διασωθέντες θα αποβιβάζονται σε λιμάνια της Ιταλίας και της Μάλτας και αν παραστεί ανάγκη και σε εκείνα της Γαλλίας. Ο μηχανισμός θα έχει ισχύ για ένα εξάμηνο και κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει την ευχέρεια να αποχωρήσει όποτε το επιθυμεί. 

Μετά την αποβίβασή τους οι μετανάστες θα κατανέμονται εντός τεσσάρων εβδομάδων. Γερμανία και Γαλλία πρότειναν να δέχονται στο έδαφός τους το 25% των μεταναστών και η Ιταλία 10%. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το υπόλοιπο 40%. Τα τελικά ποσοστά αναμένεται να οριστούν στο επόμενο Συμβούλιο υπ. Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στο οποίο, όπως ελπίζει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, θα δηλώσουν συμμετοχή και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ελάχιστες χώρες-μέλη αναμένεται να συμμετάσχουν

 

Ο απεσταλμένος της DW στη διάσκεψη της Μάλτας Μπερντ Ρίγκερτ παρατηρεί ωστόσο σε σχόλιό του ότι «ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι στην ΕΕ εκτιμούν ότι οι χώρες που θα συμμετάσχουν στο μηχανισμό κατανομής δεν θα ξεπεράσουν τις έξι». Ο δημοσιογράφος της DW υπογραμμίζει ότι «παρά το γεγονός ότι δεν το παραδέχεται δημόσια ο συντηρητικός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ αλλάζει στάση κάνοντας πλέον λόγο για συγκεκριμένο ποσοστό μεταναστών που θα δέχεται η Γερμανία στο έδαφός της.

Το ποσοστό αυτό αφορά κατ΄ αρχήν μόνο όσους διασώζονται από ιδιωτικά πλοία οργανώσεων αρωγής, οι οποίοι το 2018 έφθασαν τους 2.200. Ούτως άλλως οι περισσότεροι μετανάστες δεν διαπλέουν πια τη Μεσόγειο, αλλά περνούν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα ή από χώρες της Β. Αφρικής στην Ισπανία».

Οι υπ. Εσωτερικών δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της διάσκεψης. Ο Χορστ Ζέεχοφερ θεωρεί μάλιστα τον μηχανισμό κατανομής ένα είδος προσταδίου για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Ο γάλλος υπουργός Κριστόφ Καστανά κάνει λόγο για «ισορροπημένη συμφωνία», η ιταλίδα ομόλογός του Λουτσιάνα Λαμοργκέζε για «νέο ξεκίνημα» και ο υπ. Εσωτερικών της Μάλτας για «ιστορικό βήμα». Θετικά σχολιάζουν το μηχανισμό κατανομής και οργανώσεις αρωγής, όπως η Oxfam κάνοντας λόγο για ένα «πρώτο θετικό βήμα».

Γερμανοί πολιτικοί, όπως η σοσιαλδημοκράτις πολιτικός Έυα Χέγκλ, θεωρεί τη συμφωνία «μήνυμα ανθρωπισμού και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Την ίδια στιγμή όμως οι Φιλελεύθεροι επικρίνουν τις αποφάσεις της Μάλτας. Η γενική γραμματέας του κόμματος Λίντα Τόιτεμπεργκ θεωρεί ότι με τη συμφωνία οι υπ. Εσωτερικών δίνουν κίνητρα σε οικονομικούς μετανάστες να τολμήσουν τον διάπλου της Μεσογείου.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM