Deutsche Welle: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μάλτα συμφώνησαν σε μηχανισμό κατανομής μεταναστών

Deutsche Welle: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μάλτα συμφώνησαν σε μηχανισμό κατανομής μεταναστών Facebook Twitter
EPA
0

Τέσσερις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Μάλτα, συμφώνησαν χθες στη Μάλτα σε ένα μηχανισμό κατανομής μεταναστών που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο.

Οι υπ. Εσωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Μάλτας, παρουσία του ευρωπαίου επιτρόπου για τη Μετανάστευση και της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ κατέληξαν ότι οι διασωθέντες θα αποβιβάζονται σε λιμάνια της Ιταλίας και της Μάλτας και αν παραστεί ανάγκη και σε εκείνα της Γαλλίας. Ο μηχανισμός θα έχει ισχύ για ένα εξάμηνο και κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει την ευχέρεια να αποχωρήσει όποτε το επιθυμεί. 

Μετά την αποβίβασή τους οι μετανάστες θα κατανέμονται εντός τεσσάρων εβδομάδων. Γερμανία και Γαλλία πρότειναν να δέχονται στο έδαφός τους το 25% των μεταναστών και η Ιταλία 10%. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το υπόλοιπο 40%. Τα τελικά ποσοστά αναμένεται να οριστούν στο επόμενο Συμβούλιο υπ. Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στο οποίο, όπως ελπίζει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, θα δηλώσουν συμμετοχή και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ελάχιστες χώρες-μέλη αναμένεται να συμμετάσχουν

 

Ο απεσταλμένος της DW στη διάσκεψη της Μάλτας Μπερντ Ρίγκερτ παρατηρεί ωστόσο σε σχόλιό του ότι «ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι στην ΕΕ εκτιμούν ότι οι χώρες που θα συμμετάσχουν στο μηχανισμό κατανομής δεν θα ξεπεράσουν τις έξι». Ο δημοσιογράφος της DW υπογραμμίζει ότι «παρά το γεγονός ότι δεν το παραδέχεται δημόσια ο συντηρητικός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ αλλάζει στάση κάνοντας πλέον λόγο για συγκεκριμένο ποσοστό μεταναστών που θα δέχεται η Γερμανία στο έδαφός της.

Το ποσοστό αυτό αφορά κατ΄ αρχήν μόνο όσους διασώζονται από ιδιωτικά πλοία οργανώσεων αρωγής, οι οποίοι το 2018 έφθασαν τους 2.200. Ούτως άλλως οι περισσότεροι μετανάστες δεν διαπλέουν πια τη Μεσόγειο, αλλά περνούν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα ή από χώρες της Β. Αφρικής στην Ισπανία».

Οι υπ. Εσωτερικών δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της διάσκεψης. Ο Χορστ Ζέεχοφερ θεωρεί μάλιστα τον μηχανισμό κατανομής ένα είδος προσταδίου για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Ο γάλλος υπουργός Κριστόφ Καστανά κάνει λόγο για «ισορροπημένη συμφωνία», η ιταλίδα ομόλογός του Λουτσιάνα Λαμοργκέζε για «νέο ξεκίνημα» και ο υπ. Εσωτερικών της Μάλτας για «ιστορικό βήμα». Θετικά σχολιάζουν το μηχανισμό κατανομής και οργανώσεις αρωγής, όπως η Oxfam κάνοντας λόγο για ένα «πρώτο θετικό βήμα».

Γερμανοί πολιτικοί, όπως η σοσιαλδημοκράτις πολιτικός Έυα Χέγκλ, θεωρεί τη συμφωνία «μήνυμα ανθρωπισμού και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Την ίδια στιγμή όμως οι Φιλελεύθεροι επικρίνουν τις αποφάσεις της Μάλτας. Η γενική γραμματέας του κόμματος Λίντα Τόιτεμπεργκ θεωρεί ότι με τη συμφωνία οι υπ. Εσωτερικών δίνουν κίνητρα σε οικονομικούς μετανάστες να τολμήσουν τον διάπλου της Μεσογείου.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM
Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM