Deutsche Welle: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μάλτα συμφώνησαν σε μηχανισμό κατανομής μεταναστών

Deutsche Welle: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μάλτα συμφώνησαν σε μηχανισμό κατανομής μεταναστών Facebook Twitter
EPA
0

Τέσσερις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Μάλτα, συμφώνησαν χθες στη Μάλτα σε ένα μηχανισμό κατανομής μεταναστών που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο.

Οι υπ. Εσωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Μάλτας, παρουσία του ευρωπαίου επιτρόπου για τη Μετανάστευση και της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ κατέληξαν ότι οι διασωθέντες θα αποβιβάζονται σε λιμάνια της Ιταλίας και της Μάλτας και αν παραστεί ανάγκη και σε εκείνα της Γαλλίας. Ο μηχανισμός θα έχει ισχύ για ένα εξάμηνο και κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει την ευχέρεια να αποχωρήσει όποτε το επιθυμεί. 

Μετά την αποβίβασή τους οι μετανάστες θα κατανέμονται εντός τεσσάρων εβδομάδων. Γερμανία και Γαλλία πρότειναν να δέχονται στο έδαφός τους το 25% των μεταναστών και η Ιταλία 10%. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το υπόλοιπο 40%. Τα τελικά ποσοστά αναμένεται να οριστούν στο επόμενο Συμβούλιο υπ. Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στο οποίο, όπως ελπίζει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, θα δηλώσουν συμμετοχή και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ελάχιστες χώρες-μέλη αναμένεται να συμμετάσχουν

 

Ο απεσταλμένος της DW στη διάσκεψη της Μάλτας Μπερντ Ρίγκερτ παρατηρεί ωστόσο σε σχόλιό του ότι «ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι στην ΕΕ εκτιμούν ότι οι χώρες που θα συμμετάσχουν στο μηχανισμό κατανομής δεν θα ξεπεράσουν τις έξι». Ο δημοσιογράφος της DW υπογραμμίζει ότι «παρά το γεγονός ότι δεν το παραδέχεται δημόσια ο συντηρητικός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ αλλάζει στάση κάνοντας πλέον λόγο για συγκεκριμένο ποσοστό μεταναστών που θα δέχεται η Γερμανία στο έδαφός της.

Το ποσοστό αυτό αφορά κατ΄ αρχήν μόνο όσους διασώζονται από ιδιωτικά πλοία οργανώσεων αρωγής, οι οποίοι το 2018 έφθασαν τους 2.200. Ούτως άλλως οι περισσότεροι μετανάστες δεν διαπλέουν πια τη Μεσόγειο, αλλά περνούν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα ή από χώρες της Β. Αφρικής στην Ισπανία».

Οι υπ. Εσωτερικών δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της διάσκεψης. Ο Χορστ Ζέεχοφερ θεωρεί μάλιστα τον μηχανισμό κατανομής ένα είδος προσταδίου για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Ο γάλλος υπουργός Κριστόφ Καστανά κάνει λόγο για «ισορροπημένη συμφωνία», η ιταλίδα ομόλογός του Λουτσιάνα Λαμοργκέζε για «νέο ξεκίνημα» και ο υπ. Εσωτερικών της Μάλτας για «ιστορικό βήμα». Θετικά σχολιάζουν το μηχανισμό κατανομής και οργανώσεις αρωγής, όπως η Oxfam κάνοντας λόγο για ένα «πρώτο θετικό βήμα».

Γερμανοί πολιτικοί, όπως η σοσιαλδημοκράτις πολιτικός Έυα Χέγκλ, θεωρεί τη συμφωνία «μήνυμα ανθρωπισμού και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Την ίδια στιγμή όμως οι Φιλελεύθεροι επικρίνουν τις αποφάσεις της Μάλτας. Η γενική γραμματέας του κόμματος Λίντα Τόιτεμπεργκ θεωρεί ότι με τη συμφωνία οι υπ. Εσωτερικών δίνουν κίνητρα σε οικονομικούς μετανάστες να τολμήσουν τον διάπλου της Μεσογείου.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν προειδοποιεί για «καταστροφικά» αντίποινα μετά τις άνευ προηγουμένου απειλές του Τραμπ

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για «καταστροφικά» αντίποινα
THE LIFO TEAM