«Δεν είναι δικό μας πρόβλημα»: Απάντηση Κρεμλίνου για το «μπλοκάρισμα» πληρωμών του εξωτερικού της χρέους

 «Δεν είναι δικό μας πρόβλημα»: Απάντηση Κρεμλίνου για το «μπλοκάρισμα» πληρωμών του εξωτερικού της χρέους Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/SPUTNIK
0

Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι αθέτησε το εξωτερικό του χρέος για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων της Ρωσίας ανέφεραν ότι δεν έλαβαν πληρωμές για ληξιπρόθεσμους τόκους.  Οι πληρωμές αφορούν τόκους ύψους 100 εκατ. δολαρίων για δύο ρωσικά ομόλογα, το πρώτο με νόμισμα αναφοράς το δολάριο και το δεύτερο με νόμισμα αναφοράς το ευρώ, οι οποίοι έπρεπε να πληρωθούν στις 27 Μαΐου, με την περίοδο χάριτος των 30 ημερών να λήγει την Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επεσήμανε πως η χώρα του προχώρησε στις πληρωμές αλλά αυτές έχουν μπλοκαριστεί λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία.

«Δεν είναι δικό μας πρόβλημα» τόνισε. 

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έκανε δύο πληρωμές στο εγχώριο Εθνικό Αποθετήριο για Διακανονισμούς (National Settlement Depository, NSD) σε ευρώ και δολάρια, προσθέτοντας ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του.

Ορισμένοι ομολογιούχοι από το Ταϊβάν δεν είχαν πληρωθεί τη Δευτέρα, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters. Για πολλούς ομολογιούχους, η μη κατάθεση των οφειλόμενων χρημάτων στους λογαριασμούς τους συνιστά αθέτηση πληρωμής.

Χωρίς να αναγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο (για την έκδοση των ομολόγων) κάποια συγκεκριμένη προθεσμία, δικηγόροι ανέφεραν ότι η Ρωσία μπορεί να έχει προθεσμία έως το τέλος της επόμενης εργάσιμης ημέρας για να πληρώσει τους ομολογιούχους.

Η νομική πλευρά αναφορικά με τα ομόλογα φαίνεται περίπλοκη. Τα ρωσικά ομόλογα εκδόθηκαν με μία ασυνήθιστη ποικιλία όρων, αλλά και ένα όλο και μεγαλύτερο επίπεδο αμφισημιών για τις πιο πρόσφατες εκδόσεις, όταν η Μόσχα ήταν ήδη αντιμέτωπη με κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και μία υπόθεση δηλητηριασμού στη Βρετανία το 2018.

Μία Επιτροπή Παραγώγων έχει αποφανθεί πως έχει υπάρξει «πιστωτικό γεγονός» για κάποια από τα χρεόγραφά της, προκαλώντας την αποπληρωμή των ασφάλιστρων για την αθέτηση πληρωμών (CDS) κάποιου ρωσικού χρέους. H αποπληρωμή των CDS προκλήθηκε από την αδυναμία της Ρωσίας να πληρώσει τόκους 1,9 εκατ. δολαρίων που ήταν ληξιπρόθεσμοι στις αρχές Απριλίου.

Μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία, μία κρατική χρεοκοπία φαινόταν αδιανόητη, με τα ρωσικά ομόλογα να έχουν επενδυτική διαβάθμιση. Μία χρεοκοπία θα ήταν, επίσης, ασυνήθιστη καθώς η Ρωσία έχει τα κεφάλαια για να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Η Ρωσία αντιμετώπισε δυσκολία στην πραγματοποίηση πληρωμών για τα ομόλογά της, συνολικού ύψους 40 δισ. δολαρίων, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, επειδή οι σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης απέκοψαν ουσιαστικά τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να χρεοκοπήσει η Ρωσία, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους ομολογιούχους λόγω των κυρώσεων, κατηγορώντας τη Δύση ότι επιχειρεί να την εξωθήσει σε μία τεχνητή χρεοκοπία.

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει την πρώτη μεγάλη αθέτηση πληρωμών για διεθνή ομόλογά της μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων πριν από έναν και πλέον αιώνα, προσέκρουσαν σε ένα αξεπέραστο εμπόδιο στα τέλη Μαΐου, όταν η Υπηρεσία Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) ουσιαστικά μπλόκαρε τη δυνατότητα της Μόσχας να κάνει πληρωμές.

«Από τον Μάρτιο, θεωρούσαμε ότι η χρεοκοπία της Ρωσίας είναι πιθανόν αναπόφευκτη και το ερώτημα ήταν μόνο πότε θα συνέβαινε», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής για κρατικές δικαστικές υποθέσεις της νομικής εταιρείας.

Aν και μία επίσημη χρεοκοπία θα ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική, δεδομένου ότι η Ρωσία δεν μπορεί να δανεισθεί σήμερα από το εξωτερικό και ούτε το χρειάζεται χάρη στα μεγάλα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, το στίγμα θα αυξήσει πιθανόν το κόστος δανεισμού της στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ