Δασμοί Τραμπ: «Ήττα» για τη Big Tech η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Δασμοί Τραμπ: «Ήττα» για τη Big Tech η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας Facebook Twitter
Φωτογραφία © Getty Images
0

Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας στον απόηχο των δασμών Τραμπ φαίνεται να αποτελεί «ήττα» για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Amazon, η Google και το Facebook.

Σύμφωνα με περίληψη που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει μείωση ενός φόρου επί των εσόδων που παράγουν οι εταιρείες τεχνολογίας από τους Βρετανούς χρήστες των μηχανών αναζήτησης, των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και των διαδικτυακών αγορών. 

Ενώ η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας περιλαμβάνει την κατάργηση ορισμένων βρετανικών δασμών για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, δεν αλλάζει τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών (DST) που επιβάλλεται σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon, η Google και η Meta, ο οποίος παραμένει στο 2% επί των εσόδων τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι μια ευρύτερη ψηφιακή εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να ρυθμίζει τη Big Tech, τερματίζοντας ενδεχομένως τον DST και επιτρέποντας στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές και τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων των ασθενών του NHS, εγείροντας ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τις κανονιστικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, η τρέχουσα συμφωνία δεν σταματάει να αλλάζει το DST, εστιάζοντας αντίθετα στη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τους Βρετανούς εξαγωγείς προς τις ΗΠΑ. 

Ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών (DST) έχει αποδειχθεί αξιόπιστη πηγή εσόδων από την εισαγωγή του το 2020, συγκεντρώνοντας 380 εκατ. λίρες το 2021-22 και 800 εκατ. λίρες το 2024, ενώ οι προβλέψεις φτάνουν τα 1,2 δισ. λίρες μέχρι το 2030. Η κατάργηση του DST θα δημιουργούσε σημαντική τρύπα στα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση είτε να περικόψει τις δαπάνες είτε να αυξήσει άλλους φόρους για να αντισταθμίσει.

Τι προβλέπει η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Η συμφωνία θα αφήσει σε ισχύ τον δασμό 10% που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος στη Βρετανία και σε άλλα έθνη παγκοσμίως στις αρχές Απριλίου. Αλλά θα μειώσει άλλους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στον βρετανικό χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα. Σε αντάλλαγμα, οι Βρετανοί θα ανοίξουν την πρόσβαση σε βόειο κρέας, πουλερικά, αιθανόλη, αναψυκτικά, δημητριακά και άλλα προϊόντα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, ανέφερε ότι μία από τις «παραχωρήσεις» που έκαναν οι ΗΠΑ ήταν η μείωση του δασμού 25% στα βρετανικά αυτοκίνητα σε 10%. «Συμφώνησε ότι θα μπορούσαν να στείλουν 100.000 αυτοκίνητα στην Αμερική και να πληρώσουν μόνο 10% δασμό, και αυτό προστατεύει την αυτοκινητοβιομηχανία τους» δήλωσε ο Λούτνικ. Είπε ότι οι κινητήρες της Rolls-Royce και τα εξαρτήματα αεροσκαφών θα έρχονται επίσης χωρίς δασμούς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα αγοράσει αεροπλάνα της Boeing αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από New York Times, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ