Φωτιά τώρα στου Ρέντη

Brexit: Πιθανή η καθυστέρηση εξόδου από την ΕΕ αν το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία της Μέι

Brexit: Πιθανή η καθυστέρηση εξόδου από την ΕΕ αν το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία της Μέι Facebook Twitter
EPA
0

Πιθανό να αναγκαστεί η Βρετανία να καθυστερήσει την προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου έξοδό της από την ΕΕ αν το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.


Αυτό δήλωσε την Κυριακή στο δίκτυο Sky News ο υφυπουργός Εξωτερικών Ρόρι Στιούαρτ.

Η Μέι έχει δεσμευτεί να θέσει ενώπιον του κοινοβουλίου μια αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit έως τις 12 Μαρτίου και αν οι βουλευτές την απορρίψουν θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή για την επέκταση της περιόδου διαπραγμάτευσης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

«Θεωρώ ότι θα υποχρεωθούμε σε μια επέκταση του Άρθρου 50», είπε ο Στιούαρτ ερωτηθείς ποια επιλογή θα προτιμούσε σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας της Μέι. «Δεν φαίνεται να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την επιλογή της μη συμφωνίας».

Για την πιθανότητα καθυστέρησης του Brexit μέχρι τον Ιούνιο ενημέρωσε την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ χαρακτηρίζοντας αυτό το σενάριο «πολύ πιθανό», όπως δήλωσε μη κατονομαζόμενος υπουργός στην ιρλανδική εφημερίδα Sunday Independent.

«Ο πρωθυπουργός μας έχει πει κατ΄ιδίαν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παράταση ως τον Ιούνιο», δήλωσε ο υπουργός.

Ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει την εγκυρότητα του δημοσιεύματος αλλά είπε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται «μόνο στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας» και παρέπεμψε σε σχόλιο του Βαράντκαρ την Παρασκευή όπου έλεγε ότι είναι απίθανο ένα Brexit στις 29 Μαρτίου χωρίς ούτε συμφωνία, ούτε παράταση.

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ χαρακτήρισε σήμερα απίθανο να δώσει μεγάλη παράταση για το Brexit στη Βρετανία η ΕΕ λόγω των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με τον Φοξ, παραμένει «εντελώς πιθανό» να αποχωρήσει η Βρετανία από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου, αλλά πιθανόν να είναι απαραίτητη μια επέκταση της περιόδου διαπραγμάτευσης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 προκειμένου να γίνει ομαλά η έξοδος από το μπλοκ.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η όποια επέκταση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το τέλος Ιουνίου.

Ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε αν η ΕΕ επέμενε σε μια μεγαλύτερη περίοδο καθυστέρησης 21 μηνών ή δύο ετών, ο Φοξ είπε στο BBC: «Θα με σόκαρε γιατί θεωρώ ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα. Η ΕΕ δεν θέλει η Βρετανία να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
0

Φωτιά τώρα στου Ρέντη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM
Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM