Οι Βρετανοί που φθάνουν στην Ολλανδία από τις αρχές του έτους ανακάλυψαν ότι η αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως τους κόστισε περισσότερα απ' όσα πίστευαν, συμπεριλαμβανομένου και του γεύματός τους.

 

Μάλιστα, το Brexit έχει σύμφωνα με το BBC, πέντε απροσδόκητες συνέπειες που αφορούν κυρίως σε τρόφιμα.

 

1. Τα σάντουιτς με ζαμπόν και οι κονσέρβες με σαρδέλες, που είχαν μαζί τους επιβάτες πλοίων που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές στα ολλανδικά λιμάνια, λόγω των αυστηρών κανόνων για την εισαγωγή κρέατος, φρούτων, λαχανικών και ψαριών από χώρες εκτός της ΕΕ.

 

«Έχετε κάτι σε κρέας σε όλο αυτό το ψωμί;», ρωτά τελωνειακός υπάλληλος έναν άνδρα που μόλις έφθασε στο λιμάνι του Hook of Holland στη Ολλανδία, καθώς κρατά στο χέρι του ένα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο σάντουιτς. «Ναι; Οκ, τότε κατάσχονται όλα, λυπάμαι. Καλώς ήρθατε στο Brexit, κύριε».

 

Τα ταξίδια από τη Βρετανία προς την Ολλανδία είναι περιορισμένα κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2021 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά οι υπάλληλοι των ολλανδικών τελωνείων αναμένουν ότι θα υπάρξουν περισσότερες προστριβές όσο αυξάνονται οι αριθμοί των ταξιδιωτών.

 

«Εάν χαλαρώσουν τα μέτρα για την COVID, σίγουρα θα δούμε να αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών και αυτό μπορεί άνετα να οδηγήσει σε μεγαλύτερο εκνευρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των τελωνειακών υπαλλήλων Ρίεν ντε Ράουτερ. Η πρόσβαση στην Ολλανδία απαγορεύθηκε και σε Βρετανούς πολίτες και όχι μόνο στα σάντουιτς που είχαν μαζί τους.

 

Λόγω της πανδημίας, η οδηγία που δίδεται προς όλους τους ξένους είναι να αποφεύγουν τα ταξίδια προς την Ολλανδία εκτός κι να είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά οι αρχές μπορούν να αρνηθούν την είσοδο στη χώρα σε όσους προέρχονται από κράτη εκτός της ΕΕ, εάν δεν ταξιδεύουν για λόγους έκτακτης ανάγκης.

 

Από την 1η Ιανουαρίου, σε πάνω από 80 Βρετανούς απαγορεύθηκε η είσοδος στην Ολλανδία γι' αυτό τον λόγο, κυρίως στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της ολλανδικής στρατιωτικής αστυνομίας Μάικ Χόφμαν.

 

«Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα», δήλωσε ο Χόφμαν. «Δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει όλοι τι πραγματικά σημαίνει το Brexit. Ελπίζουμε ότι θα το εμπεδώσουν».

 

2. Οι παραδόσεις προς τη Βόρεια Ιρλανδία έχουν ανασταλεί. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι απαιτείται «επείγουσα παρέμβαση» για να αποφευχθεί σοβαρή αναταραχή στην τροφοδοσία τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία τους επόμενους μήνες.

 

Η Βρετανία δεν ανήκει πλέον στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά η υπό βρετανική διοίκηση περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας ανήκει και στα δύο στρατόπεδα ανήκει στο τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασίλειου αλλά είναι επίσης ευθυγραμμισμένη με την ενιαία αγορά της ΕΕ για τα προϊόντα.

 

Η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν τον Δεκέμβριο ότι τα σούπερ μάρκετ που πωλούν προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία θα έχουν μια τρίμηνη περίοδο χάριτος για να προσαρμόσουν τα εφοδιαστικά τους συστήματα στην νέα εμπορική πραγματικότητα μετά το Brexit. Ωστόσο, κάποια σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν ελλείψεις νωπών προϊόντων που συνήθως έρχονται από τη Βρετανία καθώς με την έλευση της νέας χρονιάς πασχίσουν να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες και τη γραφειοκρατία.

 

Οι επικεφαλής των ομίλων σούπερ μάρκετ όπως Tesco, Sainsbury's, Asda και Marks & Spencer, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

 

3. Νέες τιμές στις μπανάνες από την Γκάνα

 

Ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατόρθωσε να διατηρήσει τις περισσότερες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες που είχε ως μέλος της ΕΕ, παρόλα αυτά δεν κατάφερε να κλείσει συμφωνία με τη Γκάνα.

 

Η αποτυχία μιας τέτοιας συμφωνίας θα προκαλέσει ανατιμήσεις στο κακάο, στον τόνο και τις μπανάνες λόγω φόρων εισαγωγής. Την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη από αυτές τις ανατιμήσεις αναφέρθηκαν για μπανάνες από τη Γκάνα.

 

4. Δεν εκτελούνται ιατρικές συνταγές για λάδι κάνναβης


Οι γονείς παιδιών με σοβαρή επιληψία δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να εκτελέσουν τις συνταγές για ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό έλαιο κάνναβης από την Ολλανδία.

 

Η υπουργός Υγείας είπε στο BBC News ότι συνεργάζεται με την ολλανδική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών για την εξεύρεση λύσης.

 

5. Εξαγωγές θαλασσινών

 

Οι σκωτσέζοι εξαγωγείς θαλασσινών λένε ότι οι αποστολές τους προς την ΕΕ αναβάλλονται τόσο στη Σκωτία όσο και στη Γαλλία, λόγω γραφειοκρατίας. Η Scottish Seafood Association επιβεβαίωσε τις καθυστερήσεις και η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί.