Βρετανία: Τα ιρλανδικά θα γίνουν επίσημη γλώσσα στη Βόρεια Ιρλανδία

Βρετανία: Τα ιρλανδικά θα γίνουν επίσημη γλώσσα της Βόρειας Ιρλανδίας Facebook Twitter
Πρόσφατη διαδήλωση υπέρ της επισημοποίησης της ιρλανδικής γλώσσας στο Μπέλφαστ - Φωτ.: Getty Images.
0

Το Λονδίνο δρομολογεί νομοσχέδιο για να γίνει η ιρλανδική, επίσημη γλώσσα στη Βόρεια Ιρλανδία, παρά τις διαχρονικές ανησυχίες των «ενωτικών» ότι μια τέτοια απόφαση θα υπονομεύσει τη βρετανική εθνική ταυτότητα.  

Ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Μπράντον Λιούις επιβεβαίωσε την εν λόγω εξέλιξη, η οποία είχε αποτελέσει επανειλημμένα δέσμευση απέναντι στην αυτονομιστική πλευρά της βορειοϊρλανδικής κοινότητας.  

Το τοπικό κόμμα «Sinn Féin» που στα ιρλανδικά σημαίνει «ο εαυτός μας» χαιρέτισε την ανακοίνωση του Λιούις ως εκπλήρωση των δεσμεύσεων από τη λεγόμενη Συμφωνία του Saint Andrews το 2006. Σημειώνεται ότι το εν λόγω κόμμα αποτελεί την πρώην πολιτική πτέρυγα του IRA. 

«Θα δούμε επιτέλους την κατάργηση της αρχαϊκής αντι-ιρλανδικής νομοθεσίας με επίσημη αναγνώριση της ιρλανδικής γλώσσας για να επιτραπεί στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και στα δικαστήρια μέσω της Ιρλανδίας», δήλωσε η ηγέτης του Sinn Féin, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ.

Απογραφή του 2011 διαπίστωσε ότι μόνο το 3,7% των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας αυτοπροσδιορίζονταν ως άπταιστοι στα ιρλανδικά, αλλά το υπουργείο Παιδείας άρχισε να επενδύει τα τελευταία χρόνια σε σχολεία ιρλανδικής γλώσσας μετά και την άνοδο της δημοτικότητας Sinn Féin. 

Σήμερα, περίπου 40 σχολεία ιρλανδικών για παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών λειτουργούν για την καθολική κοινότητα της περιοχής ενώ στο δυτικό Μπέλφαστ τα ιρλανδικά προωθούνται ως προτιμώμενη γλώσσα.

Στις αρχές Μαΐου, το Sinn Féin εξασφάλισε το 29% των ψήφων στις τοπικές εκλογές, έναντι του 21,3% για το συντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM