Η Βρετανία κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη στο Λονδίνο, να δώσει εξηγήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας την Τεχεράνη για «παράνομη επίθεση» από drone στο τάνκερ Mercer Street.

 

Από την επίθεση ανοικτά του Ομάν την περασμένη εβδομάδα, σκοτώθηκε ένας Βρετανός πολίτη και ένας Ρουμάνος, μέλη του πληρώματος.

 

Ο Τζέιμς Κλέβερλι, αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Μέσης Ανατολής, τόνισε στον πρέσβη Μοχσέν Μπαχαρβάντ, ότι το Ιράν πρέπει «να σταματήσει αμέσως ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

 

Τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να επιτραπεί στα πλοία να διασχίζουν ελεύθερα την περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό το Ιράν να πραγματοποίησε μια «παράνομη και σκληρή επίθεση» σε πλοίο στη Μέση Ανατολή.

 

Η επίθεση στο πετρελαιοφόρο Mercer Street το βράδυ της Πέμπτης ήταν η πρώτη γνωστή θανατηφόρα επίθεση μετά από χρόνια στην εμπορική ναυτιλία στην συγκεκριμένη περιοχή, που συνδέεται με τις ιρανικές εντάσεις που αφορούν στην πυρηνική συμφωνία.

 

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι η επίθεση σκότωσε έναν από τους υπαλλήλους της στο πλοίο. Κατά την επίθεση σκοτώθηκε επίσης και ένας Ρουμάνος, μέλος του πληρώματος.

 

Το Ιράν αρνήθηκε την ευθύνη ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατηγόρησε ευθέως τη χώρα για την επίθεση.

 

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση στηρίζει τους ισχυρισμούς Μπένετ.

 

Είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι η επίθεση με drone στο πετρελαιοφόρο στα ανοικτά των ακτών του Ομάν ήταν «σκόπιμη, στοχευμένη και σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ιράν».

 

Τη Δευτέρα, ο Ματ Γουόρμαν, ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής, δήλωσε στο Sky News ότι «Είναι προφανώς απολύτως απαράδεκτο για οποιαδήποτε χώρα να αναλαμβάνει το είδος της ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών, στην προκειμένη περίπτωση την απώλεια δύο ζωών, εκ των οποίων η μία Βρετανική.

 

»Είναι λοιπόν μια πολύ σοβαρή κατάσταση και θα θέλαμε να δούμε το τέλος της το συντομότερο δυνατό, οπότε το Ιράν χρειάζεται πραγματικά να δράσει καλύτερα σε αυτήν την κατάσταση.

 

» Αυτό σημαίνει συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους» είπε μεταξύ άλλων.

 

 

 

 

Με πληροφορίες του Guardian/Reuters