Βρετανία: «Ανάλγητη» επίθεση στο τάνκερ Mercer Street από το Ιράν - «Να δώσουμε συντονισμένη απάντηση»

Βρετανία: «Ανάλγητη» επίθεση στο τάνκερ Mercer Street από το Ιράν - «Να δώσουμε συντονισμένη απάντηση» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ευθύνες στο Ιράν αποδίδει η Βρετανία σχετικά με την επίθεση στις 29 Ιουλίου εναντίον ενός υπό ισραηλινή διαχείριση τάνκερ στα ανοιχτά του Ομάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος. 

Μάλιστα, το Λονδίνο συνεργάζεται με τους εταίρους του για να δώσουν μία «συντονισμένη απάντηση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την παράνομη και ανάλγητη επίθεση εναντίον ενός εμπορικού πλοίου στα ανοιχτά του Ομάν, από την οποία σκοτώθηκαν ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος πολίτης» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. «Πιστεύουμε ότι αυτή η επίθεση ήταν σκόπιμη, στοχευμένη και μία σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ιράν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, το Λονδίνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ πιθανόν» το Ιράν να επιτέθηκε στο τάνκερ χρησιμοποιώντας ένα ή περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους του για μία συντονισμένη απάντηση σε αυτήν την απαράδεκτη επίθεση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ συζήτησε το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του. Ο αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι και ο Βρετανός αρχηγός του γενικού επιτελείου Νικ Κάρτερ «συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες» ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στο συμβάν με το δεξαμενόπλοιο MV Mercer Street.

Η Ουάσινγκτον θα δώσει «την αρμόζουσα απάντηση»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βέβαιες ότι το Ιράν ευθύνεται για την επίθεση εναντίον του τάνκερ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ και της Βρετανίας.

«Αφού εξετάσαμε τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, είμαστε βέβαιοι ότι το Ιράν εξαπέλυσε αυτήν την επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε δύο αθώα θύματα, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά, ένα φονικό όπλο που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή», ανέφερε ο Μπλίνκεν στην ανακοίνωσή του.

Η Ουάσινγκτον «ενεργεί συντονισμένα με τις κυβερνήσεις της περιοχής και πέραν αυτής, για να δώσει την αρμόζουσα, άμεση απάντηση», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτήν την επίθεση, που ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων και επιθετικών συμπεριφορών», κατέληξε.

Την Πέμπτη, το πετρελαιοφόρο Mercer Street έγινε στόχος επίθεσης ενώ έπλεε στη θάλασσα του Ομάν. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας Βρετανός, εργαζόμενος στην εταιρεία ασφαλείας Ambrey, και ένας Ρουμάνος, μέλος του πληρώματος, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία Zodiac Maritime, η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο και ανήκει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM