Οι Βρετανοί ξεκίνησαν ήδη να αγοράζουν τρόφιμα για το τραπέζι των Χριστουγέννων καθώς οι αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού οδήγησε τους ειδικούς να καλέσουν τους καταναλωτές να προβούν σε πρόωρες αγορές αν δε θέλουν να «ξεμείνουν» χωρίς τα απαραίτητα εδέσματα κατά τις γιορτές.

 

Στο άκουσμα των ειδήσεων για ενδεχόμενες ελλείψεις σε τρόφιμα, πολίτες αγοράζουν γαλοπούλες με τις πωλήσεις να αυξάνονται πάνω από 400%, αν και τα Χριστούγεννα απέχουν σχεδόν τρεις μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βρετανικό σούπερ μάρκετ Iceland που πουλά κυρίως κατεψυγμένα τρόφιμα, σημειώνει αύξηση 409 % στις πωλήσεις γαλοπούλας σε σύγκριση με πέρυσι. 

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Ομοσπονδίας κατεψυγμένων τροφίμων, Ρίτσαρντ Χάροου είπε ότι ορισμένοι πελάτες έχουν στραφεί μόνιμα στην αγορά κατεψυγμένων προϊόντων. «Αυτό σε συνδυασμό με τις τρέχουσες ανησυχίες για την προμήθεια τροφίμων σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα επιλέξουν κατεψυγμένα τρόφιμα αυτά τα Χριστούγεννα» προσθέτει. 

 

Η έλλειψη κρεοπωλείων, ειδικότερα, θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποθέματα τροφίμων τα Χριστούγεννα για εκατομμύρια καταναλωτές. Αγρότες ανέφεραν ότι αναγκάζονται να σκοτώνουν και να πετούν χοίρους επειδή υπάρχει έλλειψη κρεοπωλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 150.000 ζώα απειλούνται να θανατωθούν την επόμενη εβδομάδα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα χριστουγεννιάτικα δώρα και τρόφιμα αναμένεται να είναι ελάχιστα ή να εξαφανιστούν τελείως από τα ράφια καθώς πλησιάζουμε στις γιορτές.

 

Η κρίση στον εφοδιασμό κρέατος προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη οδηγών μεταφορικών οχημάτων, όπως και η ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα. 

 

Με τις εταιρείες καυσίμων και τα σούπερ μάρκετ να προειδοποιούν ότι η έλλειψη οδηγών πλήττει τις διανομές, η κυβέρνηση είπε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι θα αλλάξει προσωρινά τους κανόνες μετανάστευσης και θα δώσει 5.000 βίζες σε οδηγούς της ΕΕ ώστε να δουλέψουν στη Βρετανία.

 

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι 300 από αυτούς θα μπορούσαν να φτάσουν αμέσως για να οδηγήσουν τις νταλίκες μεταφοράς καυσίμων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον μόλις 127 οδηγοί έχουν υποβάλει αίτηση

 

Με πληροφορίες από Mirror και Ertnews