Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία τρέχουν να λύσουν το αδιέξοδο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πριν αναλάβει ο Τραμπ

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία τρέχουν να λύσουν το αδιέξοδο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πριν αναλάβει ο Τραμπ Facebook Twitter
Φυγόκεντροι που χρησιμοποιήθηκαν για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο εργοστάσιο πυρηνικών καυσίμων του Ιράν στο Νατάνζ / φωτ. αρχείου: Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν
0

Το Ιράν και ο λεγόμενος όμιλος E3 που περιλαμβάνει το Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες στο εγγύς μέλλον σε μια προσπάθεια να βρουν μια διέξοδο από ένα αδιέξοδο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ίσως στην τελευταία ευκαιρία για σημαντική πρόοδο πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει ξανά την προεδρία των ΗΠΑ.

Η συνάντηση της Παρασκευής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έγινε κάτω από απόλυτη μυστικότητα, στις όχθες της λίμνης Λεμάν. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για όσα συζητήθηκαν, ωστόσο οι διπλωμάτες των τεσσάρων χωρών συμφώνησαν «να συνεχίσουν τον διπλωματικό διάλογο στο εγγύς μέλλον», σύμφωνα με τις αναρτήσεις που έκαναν στην πλατφόρμα Χ.

Ο Ιρανός απεσταλμένος Καζέμ Γαριμπαμπαντί, που είναι υφυπουργός Εξωτερικών, έκανε λόγο για «ειλικρινείς» συζητήσεις για τις πρόσφατες διμερείς, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και ιδίως για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος και την άρση των κυρώσεων.

Μια συνάντηση με το ίδιο σχήμα, το αποκαλούμενο «Ιράν + Ε3», είχε διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το βασικό θέμα αυτών των επαφών αποσαφηνίστηκε ξεκάθαρα από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του, τον διευθυντή της DGSE Νικολά Λερνέρ στο Παρίσι. Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική «απειλή για την ασφάλεια» στον κόσμο, είπε ο Ρίτσαρντ Μουρ, ο επικεφαλής της βρετανικής MI6. Σύμφωνα με τον Μουρ, μολονότι οι οργανώσεις που στηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή (η Χαμάς και η Χεζμπολάχ) υπέστησαν σοβαρές ήττες, «οι πυρηνικές φιλοδοξίες του (ιρανικού) καθεστώτος εξακολουθούν να μας απειλούν όλους».

Στη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι σύμμαχοι της Τεχεράνης προστίθεται και η επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, υπέρμαχου της άσκησης «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν. Η Τεχεράνη ελπίζει τώρα να αμβλύνει τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αποφασιστικότητα.

Με πληροφορίες από AFP, Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM