Βρετανία: Δικαίωμα ψήφου από τα 16 ανακοινώνει η κυβέρνηση Στάρμερ

Βρετανία: Δικαίωμα ψήφου από τα 16 ανακοινώνει η κυβέρνηση Στάρμερ Facebook Twitter
0

Σε μια από τις πρώτες θεσμικές παρεμβάσεις της, η νέα κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση του εκλογικού δικαιώματος σε νέους και νέες από την ηλικία των 16 ετών, εφαρμόζοντας μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις των Εργατικών. Η μεταρρύθμιση αφορά όλες τις εκλογικές διαδικασίες – εθνικές, τοπικές και ευρωπαϊκές – και συνοδεύεται από σειρά μέτρων για τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η μεταρρύθμιση επιδιώκει να αποκαταστήσει μια «δημοκρατική ανισορροπία», ενσωματώνοντας στους εκλογικούς καταλόγους τους 16χρονους και 17χρονους πολίτες, πολλοί από τους οποίους «ήδη εργάζονται, πληρώνουν φόρους και μπορούν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις».

Η αλλαγή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο θεσμικών παρεμβάσεων στο εκλογικό σύστημα, που περιλαμβάνει επίσης:

  • Απλοποίηση της ταυτοποίησης ψηφοφόρων, με αποδοχή τραπεζικών καρτών και ψηφιακών εγγράφων ως επίσημων μέσων αναγνώρισης.
  • Αυτόματη και διαλειτουργική εγγραφή ψηφοφόρων, μέσω συγχρονισμού των εκλογικών καταλόγων με άλλες κρατικές βάσεις δεδομένων.
  • Θωράκιση απέναντι σε ξένες παρεμβάσεις και παραπληροφόρηση, με νέους ελεγκτικούς κανόνες και ενισχυμένη κυβερνοασφάλεια, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα The Guardian.

Η Σκωτία και η Ουαλία είχαν ήδη θεσμοθετήσει τη συμμετοχή των 16χρονων και 17χρονων στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Η κίνηση της κυβέρνησης Στάρμερ έρχεται να εναρμονίσει την εκλογική νομοθεσία σε εθνικό επίπεδο, καθιερώνοντας το δικαίωμα ψήφου για τους νέους σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Η επέκταση της ψήφου σε νεότερες ηλικίες αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη σύνθεση του εκλογικού σώματος, με αναλυτές να εκτιμούν ότι ευνοεί πολιτικά κόμματα που στηρίζονται στους νέους ψηφοφόρους, όπως οι Εργατικοί και οι Πράσινοι. Από την πλευρά τους, Συντηρητικοί βουλευτές έχουν εκφράσει ενστάσεις, μιλώντας για «πρώιμη πολιτική εμπλοκή εφήβων».

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των αλλαγών άμεσα, εντός του 2025, ώστε οι νέοι 16 ετών να έχουν δικαίωμα ψήφου ήδη από τις επόμενες ευρωεκλογές.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / «Δεν θυμάμαι τίποτα»: Θύμα του Έπσταϊν καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού μετά από χορήγηση ναρκωτικών

«Προσπάθησε ξανά να μου κατεβάσει το τζιν, και του είπα 'όχι, όχι, είμαι στην περίοδο μου', και μου απάντησε: 'Δεν χρειάζεται να μου λες ψέματα», θυμάται
THE LIFO TEAM
Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα του προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Dramaa

Διεθνή / Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα της προκαλεί η ταινία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Drama

Η νέα ταινία του Kristoffer Borgli με τη Zendaya και τον Robert Pattinson προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ πριν από την πρεμιέρα της, λόγω μιας αποκάλυψης στην πλοκή που άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια του θέματος που επιλέγει να αγγίξει
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM