Βρετανία: «Ανησυχητικές» σωματικές έρευνες σε παιδιά που εξαναγκάστηκαν να γδυθούν από αστυνομικούς στο Λονδίνο

Βρετανία: «Ανησυχητικές» σωματικές έρευνες σε παιδιά που εξαναγκάστηκαν να γδυθούν από αστυνομικούς στο Λονδίνο Facebook Twitter
0

Η επίτροπος για την παιδική ηλικία στην Αγγλία σήμερα την ανησυχία της μπροστά στο εύρος που έχει πάρει το γδύσιμο παιδιών σε σωματικές έρευνες της αστυνομίας.

Μέσα σε δύο χρόνια έχουν καταγραφεί 650 τέτοια περιστατικά, στη μεγάλη πλειονότητά τους σε βάρος μαύρων εφήβων.

Μετά τον σάλο που ξεσήκωσε η σωματική έρευνα την οποία υπέστη το 2020 15χρονη μαύρη έφηβη, η «Επίτροπος για τα Παιδιά» Ρέιτσελ ντε Σόουζα, αρμόδια για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, απαίτησε από τη Σκότλαντ Γιαρντ να της υποβάλει στατιστικές για το θέμα.

Μεταξύ του 2018 και του 2020, περίπου 650 νέοι και νέες, από 10 ως 17 ετών, υποβλήθηκαν σε αυτό το είδος σωματικών ερευνών, σύμφωνα με τους αριθμούς που αποκάλυψε σήμερα. Το 58% εξ αυτών ήταν παιδιά μαύρων οικογενειών· πάνω από το 95% ήταν αγόρια.

Στο 23% των περιπτώσεων, οι σωματικές έρευνες έγιναν χωρίς παρουσία τρίτου ενηλίκου, παρότι αυτό είναι προϋπόθεση δυνάμει του νόμου, εξαιρουμένων μόνο εκτάκτων καταστάσεων.

Οι μισές και πλέον από τις έρευνες αυτές έγιναν χωρίς να υπάρξει καμία δίωξη, κάτι που οδήγησε την επίτροπο να εκτιμήσει ότι πιθανόν δεν ήταν «ούτε δικαιολογημένες, ούτε απαραίτητες σε όλες τις περιπτώσεις».

Η Ρέιτσελ ντε Σόουζα τόνισε πως της προκάλεσε «βαθύ σοκ» ο «αριθμός των παιδιών που υποβάλλονται κάθε χρόνο» σε αυτή την «τραυματική» εμπειρία και είναι «ανήσυχη» για τη φυλετική διάκριση που ήρθε στο φως.

Αντιδρώντας, η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε πως ήδη προώθησε «αλλαγές», προκειμένου «τα παιδιά που υποβάλλονται σε αυτές τις πρακτικές» να τυγχάνουν «μεταχείρισης με τον προσήκοντα τρόπο και με σεβασμό».

Το ζήτημα απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη σωματική έρευνα που υπέστη το 2020 μαύρη έφηβη στο ιατρείο του σχολείου της.

Την έψαξαν δύο αστυνομικίνες χωρίς παρουσία τρίτου ενηλίκου προσώπου και ενώ η νεαρή είχε περίοδο. Η έφηβη, που υποτίθεται πως είχε πάνω της κρυμμένη κάνναβη, είπε πως υπέστη βαθύ ψυχικό τραύμα από αυτή τη μεταχείριση. Η υπόθεση πυροδότησε διαδηλώσεις.

Έκθεση των υπηρεσιών για την προστασία της παιδικής ηλικίας συμπέρανε τον Μάρτιο πως η σωματική έρευνα αυτή δεν έπρεπε να είχε γίνει «ποτέ» και ότι «ο ρατσισμός», ηθελημένος ή μη, «κατά τα φαινόμενα ήταν παράγοντας που επηρέασε την απόφαση» να γίνει.

Η αστυνομία του Λονδίνου συνταράχθηκε το τελευταίο διάστημα από αλληλουχία σκανδάλων, που προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτησή της η αρχηγός της Κρέσιντα Ντικ, που αντικαταστάθηκε από τον πρώην αρχηγό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, τον Μαρκ Ρόουλι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Ιράν: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η ιρανική κυβέρνηση, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει ότι θα δείξει «αυτοσυγκράτηση», προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση και προοπτική σοβαρών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακές αγορές
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ποιος ήταν ο 19χρονος παλαιστής που εκτέλεσαν «μετά από βασανιστήρια για να ομολογήσει»

Το Ιράν εκτέλεσε τον νεαρό παλαιστή Σαλέχ Μοχαμάντι και δύο ακόμη άτομα - Πρόκειται για τους πρώτους απαγχονισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν θέλουμε αυτόν τον πόλεμο» - Οι κάτοικοι περιγράφουν τη ζωή υπό τους βομβαρδισμούς

Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις οικογένειες, τις δουλειές και τις συνήθειές τους, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
THE LIFO TEAM