Βραζιλία: Σχεδόν ένα εκατ. πολίτες προειδοποιούν ότι η δημοκρατία «βρίσκεται σε κίνδυνο»

Βραζιλία: Σχεδόν ένα εκατ. πολίτες προειδοποιούν ότι η δημοκρατία «βρίσκεται σε κίνδυνο» Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου - Φωτ.: EFE.
0

Η δημοκρατία της Βραζιλίας αντιμετωπίζει μια στιγμή «τεράστου κινδύνου», όπως αναφέρει ένα μανιφέστο που έχει υπογραφεί από σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες εν μέσω ανησυχιών ότι ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου ίσως αρνηθεί την αποδοχή πιθανής ήττας του στις εκλογές του Οκτωβρίου. 

Το εν λόγω μανιφέστο (υποστηρικτές του οποίου περιλαμβάνουν σημαντικές προσωπικότητες στις επιχειρήσεις, την πολιτική, την επιστήμη και τις τέχνες) έρχεται μετά την κλιμάκωση των επικρίσεων του Μπολσονάρου απέναντι στο εκλογικό σύστημα της χώρας. Μάλιστα, ο ίδιος κάλεσε τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους «για τελευταία φορά» πριν από τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου.

Οι ενέργειες του Μπολσονάρου έχουν τροφοδοτήσει φόβους ότι ο ακροδεξιός λαϊκιστής μπορεί να επιδιώξει να μιμηθεί το πολιτικό του είδωλο, τον Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα ή υποκινώντας μια αναταραχή όπως αυτή της εισβολής στο αμερικανικό Καπιτώλιο.  

Με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως ο Μπολσονάρου θα ηττηθεί στις εκλογές από τον αριστερό πρώην πρόεδρο, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Το μανιφέστο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια ιστορική διακήρυξη του 1977 που κατήγγειλε τη δικτατορία της Βραζιλίας (1964-1985), αναφέρει ότι η χώρα αντιμετωπίζει «μια στιγμή τεράστιου κινδύνου για τη δημοκρατική ομαλότητα». Οποιαδήποτε προσπάθεια υποκίνησης βίας ή προώθησης «ρήξης με τη συνταγματική τάξη» θα ήταν «απαράδεκτη», σημειώνεται μεταξύ άλλων. 

«Πρόσφατα είδαμε πώς οι αυταρχικές ανοησίες θέτουν σε κίνδυνο την αιωνόβια δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί, οι προσπάθειες να διαταραχθεί η δημοκρατία και η πίστη των πολιτών στην αξιοπιστία της [εκλογικής] διαδικασίας δεν πέτυχαν, και ούτε θα πετύχουν εδώ», αναφέρει το έγγραφο, που υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από τρεις πρώην προέδρους της χώρας.

Το πρωί της Πέμπτης, εκατοντάδες ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας συγκεντρώθηκαν στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο για να ακούσουν το μανιφέστο να διαβάζεται δημόσια για πρώτη φορά.

Ταυτόχρονες αναγνώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Μπέλο Οριζόντε και Ρίο. Συγκεκριμένα, μεγάλο πλήθος φοιτητών, ακτιβιστών και ακαδημαϊκών γέμισε το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Ρίο για να ακούσει την ανακοίνωση, πλαισιωμένο από πανό που έγραφαν: «Η δημοκρατία είναι ζωή».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM