Βραζιλία: Πέθανε ο βραβευμένος με Pritzker αρχιτέκτονας Πάουλο Μέντζις ντα Χόσα

Βραζιλία: Πέθανε ο βραβευμένος με Pritzker αρχιτέκτονας Πάουλο Μέντζις ντα Χόσα Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Πάουλο Μέντζις ντα Χόσα.

 

Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι πέθανε την Κυριακή, στο Σάο Πάολο, δίχως να διευκρινιστούν τα αίτια. Ο ντα Χόσα το 2006 είχε τιμηθεί με το κορυφαίο αρχιτεκτονικό βραβείο Pritzker. Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας της Βραζιλίας αποχαιρέτισε με ανακοίνωση τον «τολμηρό εικονοκλάστη».

 

Ο Πάουλο Μέντζις ντα Χόσα γεννήθηκε το 1928 στη Βιτόρια. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1955, αλλά δεν αναγνωρίστηκε στο εξωτερικό παρά πολύ αργότερα, από τη δεκαετία του 2000 και μετά.



Στο Σάο Πάολο «υπέγραψε» τα πιο εμβληματικά του έργα, ιδίως την ανακαίνιση της Πινακοθήκης και του Μουσείου Πορτογαλικής γλώσσας. Εκτός Βραζιλίας, δική του σύλληψη ήταν η νέα έδρα του Μουσείου των Αμαξών στη Λισαβόνα, υπερσύγχρονος χώρος ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2015.

 

Ήταν ο δεύτερος Βραζιλιάνος που τιμήθηκε με Pritzker μετά τον θρυλικό Όσκαρ Νιμάγερ, στον οποίο είχε απονεμηθεί το κορυφαίο αρχιτεκτονικό βραβείο το 1988.

 

Ο ντα Χόσα είχε τιμηθεί και με άλλες σημαντικές διακρίσεις, όπως το Praemium Imperiale- το ιαπωνικό βραβείο που χαρακτηρίζεται το «Νόμπελ των τεχνών»- το 2016, αλλά και το χρυσό μετάλλιο του Royal Institute of British Architects το 2017.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Διεθνή / «Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο πρωθυπουργός του νησιού ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία δεν πρόκειται «ούτε να ανήκει ούτε να κυβερνηθεί» από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΑΡΑΧ ΠΑΧΛΑΒΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα Φαράχ Παχλαβί καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

Τους προέτρεψε να ενωθούν με το κίνημα διαμαρτυρίας «πριν να είναι πολύ αργά», υποστηρίζοντας ότι καμία εξουσία και κανένα προνόμιο δεν δικαιολογούν αιματοχυσία
THE LIFO TEAM