Η επίσημη υγειονομική αρχή στη Βραζιλία, η Anvisa, ανακοίνωσε τον θάνατο ενός εθελοντή, που συμμετείχε σε κλινική δοκιμή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

 

Οι αρχικές πληροφορίες του Reuters ανέφεραν πως πρόκειται για εθελοντή που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό των κλινικών δοκιμών της φάσης 3 στη Βραζιλία, επιβεβαίωσε ότι ο εθελοντής ήταν από την Βραζιλία ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, πρόσθεσε το Reuters.

 

Ωστόσο, αργότερα πηγή που γνωρίζει καλά την περίπτωση, ανέφερε στο πρακτορείο πως, η κλινική δοκιμή του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βραζιλία θα είχε διακοπεί αν ο εθελοντής ο οποίος απεβίωσε μετείχε στο ενεργό σκέλος της.

 

Η δήλωση αυτή ενδέχεται να σημαίνει ότι ο εθελοντής μετείχε στην ομάδα ελέγχου, δηλαδή δεν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο για την Covid-19 αλλά κάποιο ψευδοφάρμακο.

 

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό.

 

Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο.

 

Σχετική αναφορά κάνει με ανάρτησή του και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, διευκρινίζοντας πως «ο Βραζιλιάνος εθελοντής που πέθανε συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της Astra Zeneca αλλά δεν είχε πάρει το εμβόλιο. Είχε πάρει εικονικό εμβόλιο

 

Ο Βραζιλιάνος εθελοντής που πέθανε συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της Astra Zeneca αλλά δεν είχε πάρει το εμβόλιο. Είχε πάρει εικονικό εμβόλιο.

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

 

Με πληροφορίες του Reuters