Βραζιλία: Αντιμέτωπος με έρευνα του εκλογοδικείου ο πρόεδρος Μπολσονάρου

Βραζιλία: Αντιμέτωπος με έρευνα του εκλογοδικείου ο πρόεδρος Μπολσονάρου Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Έρευνα σε βάρος του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, αποφάσισε τη Δευτέρα ότι θα διενεργήσει το βραζιλιάνικο εκλογοδικείο (Tribunal Superior Eleitoral, TSE).

Αιτία οι συνεχείς όσο και ατεκμηρίωτες επιθέσεις που εξαπολύει ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, που άρχισε να αξιοποιείται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής στις εκλογές του 1996.

Το εκλογοδικείο αποδέχθηκε ταυτόχρονα την πρόταση να καλέσει το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (Supremo Tribunal Federal, STF) να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους για διασπορά ψευδών ειδήσεων όσον αφορά τις εκλογές κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook την περασμένη Πέμπτη: Για περισσότερο από δύο ώρες, ο πρόεδρος ισχυριζόταν πως διαπράχθηκε νοθεία στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βραζιλία.

Η έρευνα του TSE έχει σκοπό να εξακριβωθεί αν ο κ. Μπολσονάρου διέπραξε τα αδικήματα της «κατάχρησης οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, της κακόβουλης χρησιμοποίησης μέσων ενημέρωσης, της διαφθοράς, της απάτης, της παρακώλυσης του έργου δημοσίων λειτουργών και της εξολοθρευτικής προπαγάνδας στις επιθέσεις του εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας και της νομιμότητας των γενικών εκλογών του 2022».

Ο πρόεδρος, που θα επιδιώξει την επανεκλογή του στο αξίωμα, καλεί η ψηφοφορία να γίνει με χάρτινα ψηφοδέλτια ώστε να μπορεί να γίνει ανακαταμέτρηση με το χέρι. Έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της επόμενης χρονιάς εάν δεν αλλάξει το σύστημα της ψηφοφορίας. Ερίζει ότι πρόκειται να γίνει νοθεία υπέρ του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, του ηγέτη της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς.

Οι ισχυρισμοί του, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του πολιτικού του ινδάλματος, του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκουν απήχηση σε μέρος του εκλογικού σώματος: την Κυριακή, χιλιάδες οπαδοί του διαδήλωσαν σε μεγάλες πόλεις απαιτώντας η ψηφοφορία να γίνει με χάρτινα ψηφοδέλτια.

Ο πρόεδρος, αντιμέτωπος με έρευνα στο Κογκρέσο για τη χαοτική διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και για «κακοδιοίκηση» διότι φέρεται να απέστρεψε το βλέμμα από τις υποψίες περί διαφθοράς στην αγορά εμβολίων για την COVID-19, δεν συμμετείχε διά ζώσης στις διαδηλώσεις.

Εκφώνησε ομιλία μέσω βιντεοδιάσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας επανέλαβε πως δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών εάν δεν είναι «σωστές και δημοκρατικές».

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του TSE, ο Λουίς Χομπέρτου Μπαρόζου, καθώς και όλοι οι προκάτοχοί του από ιδρύσεως του εκλογοδικείου το 1988, συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία εγγυήθηκαν τη διαφάνεια και την ασφάλεια του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, με το οποίο, πρόσθεσαν, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζεται ο πρόεδρος, «εξαλείφθηκε» η εκλογική νοθεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM