Βοστόνη: Απομακρύνεται το άγαλμα του Λίνκολν με έναν μαύρο σκλάβο γονατισμένο μπροστά του

Βοστόνη: Απομακρύνεται το άγαλμα του Λίνκολν με έναν μαύρο σκλάβο γονατισμένο μπροστά του Facebook Twitter
0

Ο δήμος της Βοστόνης αποφάσισε να απομακρύνει άγαλμα με τον Αβραάμ Λίνκολν στο απόηχο των αντιδράσεων παγκοσμίως για την ρατσιστική βία.

Πρόκειται για το «Σύμπλεγμα της Απελευθέρωσης», ένα άγαλμα που εικονίζει τον Αβραάμ Λίνκολν και έναν μαύρο σκλάβο, από μια πλατεία της πόλης, με το σκεπτικό ότι η «μειωτική απεικόνιση» του σκλάβου το καθιστά ακατάλληλο για δημόσια προβολή.

Η Επιτροπή Τέχνης της Βοστόνης έλαβε ομόφωνα αυτήν την απόφαση αργά το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή και τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων, στο περιθώριο των οποίων αποκαθηλώθηκαν μνημεία της Συνομοσπονδίας. Η Επιτροπή, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον δήμαρχο Μάρτιν Γουόλς, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το πότε θα απομακρυνθεί το «Σύμπλεγμα της Απελευθέρωσης», που είναι αντίγραφο ενός αγάλματος που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Το άγαλμα της Βοστόνης τοποθετήθηκε στην Πλατεία Παρκ το 1879.

«Είναι σαφές ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Βοστόνης αισθάνονταν άβολα με αυτό το άγαλμα και τη μειωτική απεικόνιση του ρόλου του μαύρου άνδρα στο κίνημα της κατάργησης της δουλείας», ανέφερε ο Γουόλς.

Το άγαλμα εικονίζει τον Αβραάμ Λίνκολν όρθιο, πάνω από έναν γονατισμένο μαύρο άνδρα και φέρει την επιγραφή: «Μια φυλή απελευθερώνεται / και η χώρα εν ειρήνη/ Ο Λίνκολν, αναπαύεται από τον μόχθο του». Το σύμπλεγμα θα μεταφερθεί αρχικά σε μια αποθήκη και κατόπιν σε κάποιον άλλον χώρο που ακόμη δεν έχει επιλεγεί.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Μετά τη συμφωνία για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν ειρήνη στο εμπόριο. Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που είχε ζητήσει εξαίρεση της χώρας του από τη δέσμευση για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, είδε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να απορρίπτει το αίτημα
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

Διεθνή / Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

«Ο ΔΟΑΕ αρνήθηκε να καταδικάσει έστω και στο ελάχιστο την επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ξεπούλησε τη διεθνή του αξιοπιστία», λέει ο  πρόεδρος του κοινοβουλίου
LIFO NEWSROOM