«Πυρά» δέχονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ν. Κορέας, για κενά ασφαλείας στα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, καθώς διαπιστώθηκε ότι ένας άνδρας μπόρεσε να μπει στη χώρα, παρότι οι κάμερες ασφαλείας τον είχαν εντοπίσει πολλές φορές.

 

Ο άνδρας φέρεται να κολύμπησε ως τη Ν. Κορέα τα ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου, αλλά διέφυγε της σύλληψης για περισσότερες από 6 ώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yohnhap.

 

Αφού έφτασε στην ακτή της Νότιας Κορέας, φέρεται να σύρθηκε σε σωλήνα και να μπήκε στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, όπου έκρυψε την καταδυτική στολή και τις παντόφλες που φορούσε. Στη συνέχεια, περπάτησε χωρίς να γίνει αντιληπτός κατά μήκος δρόμου για περίπου 5 χιλιόμετρα.

 

Τελικά συνελήφθη όταν τον εντόπισε ένας φρουρός μέσω κάμερας κλειστού κυκλώματος και ειδοποίησε τους ανωτέρους του.

 

Μέχρι να γίνει αυτό όμως, ο άνδρας είχε εντοπιστεί πέντε φορές από τις παραθαλάσσιες κάμερες ασφαλείας. Αυτές ενεργοποίησαν τον συναγερμό δύο φορές, αλλά οι στρατιώτες απέτυχαν να παρατηρήσουν αυτές τις ειδοποιήσεις και δεν έκαναν τίποτα.

 

Επιπλέον, ο άνδρας κατάφερε να συνεχίσει την πορεία του και αφού τρεις κάμερες στον φράχτη, κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο, απέτυχαν να ενεργοποιήσουν τον συναγερμό.

 

Έπειτα από έρευνα για το συμβάν διαπιστώθηκε ότι φύλακας που ήταν υπεύθυνος για το παραλιακό σύστημα παρακολούθησης αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με υπολογιστή και αγνόησε τους συναγερμούς θεωρώντας ότι επρόκειτο για τεχνικό σφάλμα. Επίσης, η προσοχή άλλου φρουρού, στο φυλάκιο, αποσπάστηκε από ένα τηλεφώνημα.

 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όπως προέκυψε ο στρατός δεν ήξερε καν για τον σωλήνα μέσα από τον οποίο πέρασε ο άνδρας για να φτάσει στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

 

Ο περίπου 20 ετών άνδρας- που δεν κατονομάστηκε- φέρεται να δήλωσε ότι θέλει να αυτομολήσει. Ο Βορειοκορεάτης έκανε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ταξίδι μέσα στον χειμώνα, προκαλώντας ερωτήματα για το πώς επέζησε για τόσο στα παγωμένα νερά. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας φορούσε μπουφάν μέσα από την καταδυτική στολή του, ενώ φαίνεται να ευνοήθηκε από τα ρεύματα.

 

Εκτιμάται ότι ίσως πρόθεσή του ήταν να παραδοθεί σε Νοτιοκορεάτες πολίτες, φοβούμενος ότι οι συνοριοφύλακες θα τον ανάγκαζαν αμέσως να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα.

 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας αντιμετώπιζαν ήδη επικρίσεις για κενά ασφαλείας στα σύνορα, έπειτα από παρόμοιο περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε, ένας Βορειοκορεάτης έμεινε για ώρες ελεύθερος, αφού πέρασε τους φράχτες με το συρματόπλεγμα στα σύνορα. Το σύστημα ασφαλείας τον εντόπισε κοντά στην πόλη Γκοσεόνγκ, στην ανατολική πλευρά της αποστρατικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τις δύο χώρες.

 

Ελάχιστοι από τους 31.000 Βορειοκορεάτες που έχουν αυτομολήσει το έκαναν μέσω της αυστηρά φυλασσόμενης αποστρατικοποιημένης ζώνης. Η συντριπτική πλειονότητα το έκανε μέσω των συνόρων της Βόρειας Κορέας με την Κίνα και έφτασε στη Ν. Κορέα μέσω τρίτης χώρας, συχνά της Ταϊλάνδης.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr