Βορειοκορεάτης φυγάς περπατούσε επί 6 ώρες απαρατήρητος στα σύνορα με τη Ν. Κορέα

Βορειοκορεάτης φυγάς περπατούσε επί 6 ώρες απαρατήρητος στα σύνορα με τη Ν. Κορέα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

«Πυρά» δέχονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ν. Κορέας, για κενά ασφαλείας στα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, καθώς διαπιστώθηκε ότι ένας άνδρας μπόρεσε να μπει στη χώρα, παρότι οι κάμερες ασφαλείας τον είχαν εντοπίσει πολλές φορές.

Ο άνδρας φέρεται να κολύμπησε ως τη Ν. Κορέα τα ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου, αλλά διέφυγε της σύλληψης για περισσότερες από 6 ώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yohnhap.

Αφού έφτασε στην ακτή της Νότιας Κορέας, φέρεται να σύρθηκε σε σωλήνα και να μπήκε στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, όπου έκρυψε την καταδυτική στολή και τις παντόφλες που φορούσε. Στη συνέχεια, περπάτησε χωρίς να γίνει αντιληπτός κατά μήκος δρόμου για περίπου 5 χιλιόμετρα.

Τελικά συνελήφθη όταν τον εντόπισε ένας φρουρός μέσω κάμερας κλειστού κυκλώματος και ειδοποίησε τους ανωτέρους του.

Μέχρι να γίνει αυτό όμως, ο άνδρας είχε εντοπιστεί πέντε φορές από τις παραθαλάσσιες κάμερες ασφαλείας. Αυτές ενεργοποίησαν τον συναγερμό δύο φορές, αλλά οι στρατιώτες απέτυχαν να παρατηρήσουν αυτές τις ειδοποιήσεις και δεν έκαναν τίποτα.

Επιπλέον, ο άνδρας κατάφερε να συνεχίσει την πορεία του και αφού τρεις κάμερες στον φράχτη, κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο, απέτυχαν να ενεργοποιήσουν τον συναγερμό.

Έπειτα από έρευνα για το συμβάν διαπιστώθηκε ότι φύλακας που ήταν υπεύθυνος για το παραλιακό σύστημα παρακολούθησης αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με υπολογιστή και αγνόησε τους συναγερμούς θεωρώντας ότι επρόκειτο για τεχνικό σφάλμα. Επίσης, η προσοχή άλλου φρουρού, στο φυλάκιο, αποσπάστηκε από ένα τηλεφώνημα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όπως προέκυψε ο στρατός δεν ήξερε καν για τον σωλήνα μέσα από τον οποίο πέρασε ο άνδρας για να φτάσει στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Ο περίπου 20 ετών άνδρας- που δεν κατονομάστηκε- φέρεται να δήλωσε ότι θέλει να αυτομολήσει. Ο Βορειοκορεάτης έκανε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ταξίδι μέσα στον χειμώνα, προκαλώντας ερωτήματα για το πώς επέζησε για τόσο στα παγωμένα νερά. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας φορούσε μπουφάν μέσα από την καταδυτική στολή του, ενώ φαίνεται να ευνοήθηκε από τα ρεύματα.

Εκτιμάται ότι ίσως πρόθεσή του ήταν να παραδοθεί σε Νοτιοκορεάτες πολίτες, φοβούμενος ότι οι συνοριοφύλακες θα τον ανάγκαζαν αμέσως να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας αντιμετώπιζαν ήδη επικρίσεις για κενά ασφαλείας στα σύνορα, έπειτα από παρόμοιο περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε, ένας Βορειοκορεάτης έμεινε για ώρες ελεύθερος, αφού πέρασε τους φράχτες με το συρματόπλεγμα στα σύνορα. Το σύστημα ασφαλείας τον εντόπισε κοντά στην πόλη Γκοσεόνγκ, στην ανατολική πλευρά της αποστρατικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τις δύο χώρες.

Ελάχιστοι από τους 31.000 Βορειοκορεάτες που έχουν αυτομολήσει το έκαναν μέσω της αυστηρά φυλασσόμενης αποστρατικοποιημένης ζώνης. Η συντριπτική πλειονότητα το έκανε μέσω των συνόρων της Βόρειας Κορέας με την Κίνα και έφτασε στη Ν. Κορέα μέσω τρίτης χώρας, συχνά της Ταϊλάνδης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM