Βορειοκορεάτης φυγάς περπατούσε επί 6 ώρες απαρατήρητος στα σύνορα με τη Ν. Κορέα

Βορειοκορεάτης φυγάς περπατούσε επί 6 ώρες απαρατήρητος στα σύνορα με τη Ν. Κορέα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

«Πυρά» δέχονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ν. Κορέας, για κενά ασφαλείας στα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, καθώς διαπιστώθηκε ότι ένας άνδρας μπόρεσε να μπει στη χώρα, παρότι οι κάμερες ασφαλείας τον είχαν εντοπίσει πολλές φορές.

Ο άνδρας φέρεται να κολύμπησε ως τη Ν. Κορέα τα ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου, αλλά διέφυγε της σύλληψης για περισσότερες από 6 ώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yohnhap.

Αφού έφτασε στην ακτή της Νότιας Κορέας, φέρεται να σύρθηκε σε σωλήνα και να μπήκε στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, όπου έκρυψε την καταδυτική στολή και τις παντόφλες που φορούσε. Στη συνέχεια, περπάτησε χωρίς να γίνει αντιληπτός κατά μήκος δρόμου για περίπου 5 χιλιόμετρα.

Τελικά συνελήφθη όταν τον εντόπισε ένας φρουρός μέσω κάμερας κλειστού κυκλώματος και ειδοποίησε τους ανωτέρους του.

Μέχρι να γίνει αυτό όμως, ο άνδρας είχε εντοπιστεί πέντε φορές από τις παραθαλάσσιες κάμερες ασφαλείας. Αυτές ενεργοποίησαν τον συναγερμό δύο φορές, αλλά οι στρατιώτες απέτυχαν να παρατηρήσουν αυτές τις ειδοποιήσεις και δεν έκαναν τίποτα.

Επιπλέον, ο άνδρας κατάφερε να συνεχίσει την πορεία του και αφού τρεις κάμερες στον φράχτη, κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο, απέτυχαν να ενεργοποιήσουν τον συναγερμό.

Έπειτα από έρευνα για το συμβάν διαπιστώθηκε ότι φύλακας που ήταν υπεύθυνος για το παραλιακό σύστημα παρακολούθησης αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με υπολογιστή και αγνόησε τους συναγερμούς θεωρώντας ότι επρόκειτο για τεχνικό σφάλμα. Επίσης, η προσοχή άλλου φρουρού, στο φυλάκιο, αποσπάστηκε από ένα τηλεφώνημα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όπως προέκυψε ο στρατός δεν ήξερε καν για τον σωλήνα μέσα από τον οποίο πέρασε ο άνδρας για να φτάσει στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Ο περίπου 20 ετών άνδρας- που δεν κατονομάστηκε- φέρεται να δήλωσε ότι θέλει να αυτομολήσει. Ο Βορειοκορεάτης έκανε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ταξίδι μέσα στον χειμώνα, προκαλώντας ερωτήματα για το πώς επέζησε για τόσο στα παγωμένα νερά. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας φορούσε μπουφάν μέσα από την καταδυτική στολή του, ενώ φαίνεται να ευνοήθηκε από τα ρεύματα.

Εκτιμάται ότι ίσως πρόθεσή του ήταν να παραδοθεί σε Νοτιοκορεάτες πολίτες, φοβούμενος ότι οι συνοριοφύλακες θα τον ανάγκαζαν αμέσως να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας αντιμετώπιζαν ήδη επικρίσεις για κενά ασφαλείας στα σύνορα, έπειτα από παρόμοιο περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε, ένας Βορειοκορεάτης έμεινε για ώρες ελεύθερος, αφού πέρασε τους φράχτες με το συρματόπλεγμα στα σύνορα. Το σύστημα ασφαλείας τον εντόπισε κοντά στην πόλη Γκοσεόνγκ, στην ανατολική πλευρά της αποστρατικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τις δύο χώρες.

Ελάχιστοι από τους 31.000 Βορειοκορεάτες που έχουν αυτομολήσει το έκαναν μέσω της αυστηρά φυλασσόμενης αποστρατικοποιημένης ζώνης. Η συντριπτική πλειονότητα το έκανε μέσω των συνόρων της Βόρειας Κορέας με την Κίνα και έφτασε στη Ν. Κορέα μέσω τρίτης χώρας, συχνά της Ταϊλάνδης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΤΕΛΣΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνώρισε την κυβέρνηση Ροντρίγκες - Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε πέντε πετρελαϊκές εταιρείες

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε πέντε μεγάλους ομίλους να επανεκκινήσουν δραστηριότητες στη Βενεζουέλα υπό αμερικανική εποπτεία
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM