Βόρεια Κορέα: Μυστήριο με τα μπαλόνια δίπλα σε διασωθέν πολεμικό πλοίο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Βόρεια Κορέα: Μυστήριο με μπαλόνια δίπλα σε διασωθέν πολεμικό πλοίο του Κιμ Γιονγκ Ουν Facebook Twitter
0

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το αναποδογυρισμένο πολεμικό της πλοίο είναι πλέον σε όρθια και σταθερή θέση. Ωστόσο, παραμένει ένα αίνιγμα γύρω από την επιχείρηση διάσωσης: Γιατί επιστρατεύτηκαν δεκάδες τεράστια μπαλόνια;

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν περίπου 40 μπαλόνια να επιπλέουν γύρω από το 5.000 τόνων αντιτορπιλικό «κλάσης Τσόε Χιόν», το οποίο ανετράπη κατά τη διάρκεια τελετής καθέλκυσης στις 21 Μαΐου, παρουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα μπαλόνια δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανύψωση του πλοίου - την οποία φαίνεται να ανέλαβαν γερανοί - αλλά ίσως συνέβαλαν στη διατήρηση της πλευστότητας, στην απόκρυψη από δορυφορικά μέσα ή στην ανύψωση εξοπλισμού από το κατάστρωμα.

Ο Decker Eveleth, αναλυτής οπλικών συστημάτων, δήλωσε πως η χρήση μπαλονιών για την ανέλκυση πολεμικού πλοίου δεν έχει σύγχρονο προηγούμενο. «Όλα είναι ένα μυστήριο», είπε, εκτιμώντας πως κάθε μπαλόνι έχει διάμετρο περίπου 6 μέτρα.

Η Βόρεια Κορέα έχει χρησιμοποιήσει μπαλόνια και στο παρελθόν με ιδιόρρυθμους τρόπους, όπως όταν έστειλε χιλιάδες μπαλόνια γεμάτα σκουπίδια στη Νότια Κορέα. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η παρουσία τους δεν αναφέρθηκε καθόλου στα κρατικά μέσα που εξήραν την πρόοδο της διάσωσης.

Το συγκεκριμένο αντιτορπιλικό θεωρείται στολίδι στο σχέδιο του Κιμ για τον εκσυγχρονισμό του ναυτικού της χώρας. Ο 41χρονος ηγέτης έχει θέσει ως στόχο την πλήρη αποκατάστασή του μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με εργασίες που αναμένεται να διαρκέσουν 7-10 ημέρες σε δεξαμενή της πόλης Ρατζίν.

Η χρήση μεγάλων μπαλονιών σε ναυτικές επιχειρήσεις έχει ιστορικό υπόβαθρο. Κατά τους παγκόσμιους πολέμους, τα λεγόμενα «μπαλόνια φραγμού» χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία στρατηγικών σημείων. Πιο πρόσφατα, η Ρωσία χρησιμοποίησε παρόμοιες κατασκευές για επιτήρηση συνόρων.

Σύμφωνα με τον Nick Childs, ναυτικό αναλυτή στο IISS του Λονδίνου, οι σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις δεν θα χρησιμοποιούσαν μπαλόνια για να επιπλέει ένα βυθισμένο πλοίο, υποδηλώνοντας έλλειψη εξοπλισμού βαρέων γερανών στη Βόρεια Κορέα.

Το πλοίο καθαιρέθηκε με τη λεγόμενη μέθοδο "side launch"—μια πλάγια καθέλκυση που θεωρείται ριψοκίνδυνη αλλά οικονομική. Η αποτυχία της επιχείρησης προκάλεσε την οργή του Κιμ, με τα κρατικά μέσα να κάνουν λόγο για «ασυγχώρητο έγκλημα».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Διεθνή / Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Σκοπεύω να είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», είπε η Γκίλφοϊλ
LIFO NEWSROOM
Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM