Βόρεια Κορέα: Η AUKUS μπορεί να πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών»

AUKUS: Η συμφωνία μπορεί να πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
AP
0

Η αγγλοσαξονικό σύμφωνο ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS) για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού ίσως πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών» στην περιοχή, έκρινε η Βόρεια Κορέα.

«Πρόκειται για ενέργειες εξαιρετικά ανεπιθύμητες και επικίνδυνες που μπορεί να διαταράξουν τη στρατηγική ισορροπία στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού και να πυροδοτήσουν κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, το KCNA.

Η συμφωνία «δείχνει» ότι οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος «ένοχος» για το ότι «τίθεται σε κίνδυνο το διεθνές σύστημα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», κατά την ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη πως συνάπτουν νέα εταιρική στρατηγική σχέση για την αντιμετώπιση της Κίνας, τη λεγόμενη AUKUS, που περιλαμβάνει την προμήθεια αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες στην Καμπέρα, βγάζοντας εκτός παιγνιδιού τη Γαλλία.

Η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων και να προτιμήσει αμερικανικά προκάλεσε αγανάκτηση στο Παρίσι.

Την Τετάρτη, η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα στη θάλασσα ακολουθήθηκε μερικές ώρες μετά από την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο της Νότιας Κορέας, που έγινε έτσι, η έβδομη χώρα, που διαθέτει τέτοια τεχνολογία αιχμής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ουάσιγκτον, σύμμαχος της Σεούλ, «καταδίκασε» τις εκτοξεύσεις της Πιονγκγιάνγκ, που έγιναν «κατά παραβίαση αρκετών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και εγείρουν «απειλή για τους γείτονες» της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται πολλές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Οι συνομιλίες για τα προγράμματα αυτά με την Ουάσινγκτον τελούν σε αναστολή μετά την αποτυχία της συνόδου στο Ανόι τον Φεβρουάριο του 2019 με τη συμμετοχή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM