Βόρεια Κορέα: Η AUKUS μπορεί να πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών»

AUKUS: Η συμφωνία μπορεί να πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
AP
0

Η αγγλοσαξονικό σύμφωνο ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS) για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού ίσως πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών» στην περιοχή, έκρινε η Βόρεια Κορέα.

«Πρόκειται για ενέργειες εξαιρετικά ανεπιθύμητες και επικίνδυνες που μπορεί να διαταράξουν τη στρατηγική ισορροπία στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού και να πυροδοτήσουν κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, το KCNA.

Η συμφωνία «δείχνει» ότι οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος «ένοχος» για το ότι «τίθεται σε κίνδυνο το διεθνές σύστημα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», κατά την ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη πως συνάπτουν νέα εταιρική στρατηγική σχέση για την αντιμετώπιση της Κίνας, τη λεγόμενη AUKUS, που περιλαμβάνει την προμήθεια αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες στην Καμπέρα, βγάζοντας εκτός παιγνιδιού τη Γαλλία.

Η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων και να προτιμήσει αμερικανικά προκάλεσε αγανάκτηση στο Παρίσι.

Την Τετάρτη, η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα στη θάλασσα ακολουθήθηκε μερικές ώρες μετά από την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο της Νότιας Κορέας, που έγινε έτσι, η έβδομη χώρα, που διαθέτει τέτοια τεχνολογία αιχμής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ουάσιγκτον, σύμμαχος της Σεούλ, «καταδίκασε» τις εκτοξεύσεις της Πιονγκγιάνγκ, που έγιναν «κατά παραβίαση αρκετών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και εγείρουν «απειλή για τους γείτονες» της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται πολλές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Οι συνομιλίες για τα προγράμματα αυτά με την Ουάσινγκτον τελούν σε αναστολή μετά την αποτυχία της συνόδου στο Ανόι τον Φεβρουάριο του 2019 με τη συμμετοχή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM