Η Βόρεια και η Νότια Κορέα προχώρησαν σε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων με διαφορά λίγων ωρών, κλιμακώνοντας την ένταση με φόντο την κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων στη χερσόνησο.

 

Την ίδια ώρα οι συνομιλίες για τα πυρηνικά με τον Βορρά παραμένουν σε αδιέξοδο.

 

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους στην ανατολική ακτή, στην πρώτη δοκιμή με τέτοιους πυραύλους μέσα σε έξι μήνες, που συνιστά νέα παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Το κρατικό δίκτυο κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο, με τον πύραυλο να εκτοξεύεται από τρένο.

 

 

Μερικές ώρες αργότερα, η Σεούλ δοκίμασε τον πρώτο βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο.

 

Η δοκιμή του πυραύλου γνωστού ως SLBM ήταν προσχεδιασμένη και όχι ως αντίδραση στις τελευταίες εκτοξεύσεις του Βορρά. Με αυτή την εκτόξευση η Νότια Κορέα έγινε η έβδομη χώρα στον κόσμο με τέτοια τεχνολογία.

 

Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, ο οποίος παρακολούθησε τη δοκιμή, δήλωσε ότι η Νότια Κορέα έχει τώρα «επάρκεια για να απαντήσει στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας ανά πάσα στιγμή», προτρέποντας τη Νότια να συνεχίσει να αυξάνει τα οπλικά της προγράμματα για να «συντρίψει την ασύμμετρη ισχύ της Βόρειας Κορέας».

 

Τα σχόλια επικρίθηκαν από την Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία τα περιέγραψε ως παράλογα και λυπηρά. Προειδοποίησε παράλληλα, ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάλυση των σχέσεων, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

 

 

Κατά τη δοκιμή της Βόρειας Κορέας, οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν περίπου 800 χιλιόμετρα σε μέγιστο υψόμετρο 60 χιλιομέτρων, ανέφερε το Αρχηγείο του Επιτελείου της Νότιας Κορέας (JCS).

 

Εκτοξεύθηκαν από κεντρικές εσωτερικές περιοχές της χώρας και πέταξαν ανατολικά προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, γνωστή και ως Ανατολική Θάλασσα, πρόσθεσε το JCS. Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν ανάλυση για να καθορίσουν ποιος τύπος πυραύλου χρησιμοποιήθηκε.

 

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας είπε ότι αργότερα οι πύραυλοι είχαν πέσει μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί δοκιμές με βαλλιστικούς πυραύλους - οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν είτε πυρηνικές είτε συμβατικές κεφαλές - σε μία προσπάθεια για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

 

Οι πρόσφατες εκτοξεύσεις δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα συνέχισε να αναπτύσσει τα όπλα της παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση. Οι ειδικοί λένε ότι η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιεί τέτοιες δοκιμές για να βελτιώσει την τεχνολογία της.

 

Οι ΗΠΑ θέλουν τη χώρα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, αλλά ο Βορράς αρνείται.

 

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Yoshihide Suga χαρακτήρισε την εκτόξευση της Βόρειας Κορέας «εξωφρενική», ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αποτελεί απειλή για τους γείτονες και τη διεθνή κοινότητα.

 

Νωρίτερα, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi πραγματοποίησε συνομιλίες με τον ομόλογό του στη Νότια Κορέα, Chung Eui-yong, στη Σεούλ, και είπε ότι όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο.

 

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι ταξινομούνται ανάλογα με το πόσο μακριά μπορούν να ταξιδέψουν, με πιο σημαντικό τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM).

 

Η Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάσει στο παρελθόν ICBM που λέγεται ότι είναι σε θέση να φτάσει σχεδόν όλη τη Δυτική Ευρώπη και περίπου το ήμισυ της ηπειρωτικής χώρας των ΗΠΑ.

 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ότι δοκίμασε έναν πύραυλο κρουζ μεγάλης εμβέλειας ικανό να πλήξει τεράστιο μέρος της Ιαπωνίας, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα στρατηγικό όπλο μεγάλης σημασίας». Οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει πυρηνική κεφαλή.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν απαγορεύει τη δοκιμή πυραύλων κρουζ. Αλλά θεωρεί ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι πιο απειλητικοί επειδή μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερα και ισχυρότερα ωφέλιμα φορτία, να έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές και να ταξιδέψουν γρηγορότερα.

 

Τον περασμένο Μάρτιο, η Πιονγκγιάνγκ αψήφησε τις κυρώσεις και δοκίμασε βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι προκάλεσαν την ισχυρή επίπληξη των ΗΠΑ, την Ιαπωνία και της Νότιας Κορέας.

 

Τον περασμένο μήνα, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ είπε ότι η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι επανεκκίνησε έναν αντιδραστήρα που θα μπορούσε να παράγει πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα, χαρακτηρίζοντάς τη «βαθιά ανησυχητική» εξέλιξη.

 

Με πληροφορίες του BBC/Telegraph