Νέο πρόβλημα σε υπό κατασκευή 787 Dreamliner ανακοίνωση η Boeing, προειδοποιώντας παράλληλα για καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αεροσκαφών. 

 

Η Boeing ανακοίνωσε την Τρίτη ένα δεύτερο πρόβλημα σε αεροσκάφη τύπου 787, το οποίο επηρεάζει τον οριζόντιο σταθεροποιητή. Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε αεροσκάφη που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία καθήλωσε στο έδαφος οκτώ αεροσκάφη τύπου 787 λόγω προβλήματος στην ένωση τμημάτων της ατράκτου. Το συμβάν αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την Boeing, η οποία δεν έχει πραγματοποιήσει παραδόσεις του 737 Max, του αεροσκάφους της που σημείωνε τις υψηλότερες πωλήσεις, κατά τους τελευταίους 18 μήνες. Τα 737 Max καθηλώθηκαν στο έδαφος τον Μάρτιο του 2019, μετά από δύο θανατηφόρα ατυχήματα με 346 νεκρούς.

 

Αντίθετα, το 787 Dreamliner ήταν, μέχρι πρόσφατα, ένα αεροσκάφος που δεν παρουσίαζε προβλήματα. Παράλληλα έφερνε κέρδη στην εταιρεία, η οποία καταγράφει απώλειες και ανακοίνωσε απολύσεις. Σύμφωνα με την Boeing το πρόβλημα στον οριζόντιο σταθεροποιητή δεν αποτελεί ζήτημα για την ασφάλεια των αεροσκαφών, αλλά αναμένεται να επηρεάσει τις μελλοντικές παραδόσεις. Η Wall Street Journal ανέφερε την Τρίτη ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) εξετάζει αν τα 900 Dreamliners που έχουν ήδη παραδοθεί και εκτελούν δρομολόγια θα πρέπει να επιθεωρηθούν για κατασκευαστικά ζητήματα. Πέρα από τα οκτώ 787 που έχουν ήδη εντοπιστεί και είναι εκτός πτήσεων τα υπόλοιπα Dreamliners που εκτελούν δρομολόγια πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ώστε να συνεχίσουν να πετούν, δήλωσε η Boeing.

 

«Επιθεωρούμε τα αεροπλάνα που κατασκευάζονται για να διασφαλίσουμε πως τυχόν προβλήματα θα αντιμετωπιστούν πριν από την παράδοση», πρόσθεσε η εταιρεία. «Παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα για να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα και να αποτρέψουμε ότι θα συμβούν ξανά. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί πλήρως και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά», ανέφερε η Boeing. 

 

H Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, έκανε γνωστό πως συνεργάζεται με την Boeing για να διερευνήσει τα ελαττώματα και είναι πολύ νωρίς για να υποτεθεί ποια πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν και αν τελικά χρειάζονται. 

 

Η Boeing παρέδωσε τέσσερα 787 Dreamliners τον περασμένο μήνα. Ήταν τα μόνα που προορίζονταν για μεταφορά επιβατών. Τα άλλα εννέα αεροπλάνα που παρέδωσε τον Αύγουστο προορίζονταν για στρατιωτική χρήση ή μεταφορά φορτίων. Σύμφωνα με την Boeing οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στην αγορά και στην εφοδιαστική αλυσίδα εξακολουθούν να επηρεάζουν τις παραγγελίες και τις παραδόσεις αεροσκαφών.

 

«Αφιερώνουμε χρόνο για να επιθεωρήσουμε διεξοδικά τα ολοκληρωμένα 787, να βεβαιωθούμε ότι είναι απαλλαγμένα από προβλήματα και πληρούν τις προδιαγραφές πριν την παράδοση», ανέφερε η Boeing επισημαίνοντας πως τα ζητήματα εντοπίστηκαν μέσω του προγράμαμτος διασφάλισης ποιότητας. Παράλληλα πρόσθεσε πως αναμένεται οι επιθεωρήσεις να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. 

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN, οι αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν επιβάτες, οι οποίες αποτελούν τους βασικούς πελάτες της Boeing, είναι απρόθυμες να παραλάβουν νέα αεροσκάφη καθώς υπάρχει ανάγκη εξοικονόμησης πόρων, μετά τις δραματικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στις αερομεταφορές. Πέρα από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις έχουν σημειωθεί 455 ακυρώσεις παραγγελιών και μετατροπών για αεροσκάφη της Boeing εφέτος. 

 

Τον Αύγουστο ωστόσο πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες παραγγελίες για πέντε αεροσκάφη 737 Max. Η πολωνική αεροπορική εταιρεία Enter Air παρήγγειλε δύο και ένας αγοραστής τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, τα υπόλοιπα τρία.

 

 

Με πληροφορίες από CNN