Bloomberg: Οι αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης θα επικαλύψουν την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ

Bloomberg: Οι αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης θα επικαλύψουν την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ Facebook Twitter
0

Οι οικονομικές ελίτ θα συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για συνεδριάσεις που θα αποτελούν την επιτομή της σύγκρουσης μεταξύ της πίστης στην παγκοσμιοποίηση και της αυξανόμενης αντίδρασης κατά των ανισοτήτων που αυτή δημιουργεί, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Από την ψήφο της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την ΕΕ έως το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, οι πιέσεις αυξάνονται για την αποδόμηση της οικονομικής ολοκλήρωσης που αποτέλεσε χαρακτηριστικό των συγκεντρώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για περισσότερο από 70 χρόνια.

Ενισχυμένη από τους στάσιμους μισθούς και τη μειωμένη ασφάλεια των θέσεων εργασίας, η άνοδος των λαϊκιστών απειλεί να οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία, την οποία η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε ήδη ως «αδύναμη και εύθραυστη».


Οι φωνές για λιγότερη ολοκλήρωση και περισσότερα εμπόδια στο εμπόριο αποτελούν, επίσης, κινδύνους για τις μοχλευμένες χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες παραμένουν ευαίσθητες σε ξαφνικές αλλαγές του επενδυτικού κλίματος, όπως φάνηκε από την πρόσφατη νευρικότητα για την οικονομική ευρωστία της Deutsche Bank.

Στην έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το Ταμείο τόνισε τις απειλές από την κίνηση κατά του εμπορίου για την ήδη υποτονική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Μετά την ανάπτυξη με ρυθμό 3,2% το 2015, η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί και θα τρέξει με ρυθμό 3,1% φέτος, πριν ανακάμψει το 2017 με έναν ρυθμό 3,4%, σύμφωνα με την έκθεση.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM
Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Διεθνή / Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Οι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι, εμφανίζονται αδρανείς μετά τις ισραηλινές επιθέσεις - Πώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν στη Μέση Ανατολή και τι φοβούνται οι ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες
LIFO NEWSROOM