Bloomberg: Η Τουρκία «απαντά» στην ΕΕ με νέες έρευνες στις ακτές της Κύπρου

Bloomberg: Η Τουρκία «απαντά» στην ΕΕ με νέες έρευνες στις ακτές της Κύπρου Facebook Twitter
Bloomberg: Η Τουρκία απαντά στην ΕΕ με έρευνες στις ακτές της Κύπρου
0

Η Τουρκία έστειλε γεωτρύπανο σε μια περιοχή στα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου την Τρίτη, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εδαφικές διαφορές με κράτη μέλη της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το Bloomberg.

Η Άγκυρα συνεχίζει τις έρευνές της στα αμφισβητούμενων ύδατα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, όπου διαμεσολάβησε η Γερμανία, όταν η Αθήνα ανακοίνωσε συμφωνία οριοθέτησης των υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου ως αντίποινα για παρόμοια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, συνεχίζει το άρθρο.

«Η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει ένα hot spot σε επίπεδο ενέργειας, με μεγάλα ευρήματα για την Κύπρο (μέλος της ΕΕ), καθώς και για το Ισραήλ και την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία πιέζει τώρα να εξασφαλίσει ένα μερίδιο των πόρων, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις από το μπλοκ ότι οι μονομερείς ενέργειές της θα μπορούσαν να εντείνουν τις σχέσεις.

Παράλληλα, η Γαλλία ενίσχυσε προσωρινά τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή για να εμποδίσει την Τουρκία» συνεχίζει το άρθρο.

«Η Τουρκία με τη σειρά της, σύμφωνα με το άρθρο του Bloomberg, κατηγόρησε τη Δευτέρα τη Γαλλία, την Αρμενία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμαχία εναντίον της. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος είναι σύμμαχοι, ενώ η Αρμενία είναι μια χώρα χερσαία και ιστορικός αντίπαλος της Τουρκίας.

Αυτό «αποκαλύπτει τις διαστάσεις μιας ύπουλης συμμαχίας που επιχειρείται εναντίον της Τουρκίας», ανέφερε σε δήλωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Όπως και να έχει, η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο. Καμία συμμαχία κακίας δεν θα καταφέρει να το αποτρέψει αυτό.».

Μετά την αποστολή του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στα νότια του Καστελόριζου την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία πρόσθεσε το γεωτρύπανο Yavuz μήκους 230 μέτρων σήμερα (Τρίτη).

Συνοδεύεται από τρία υπεράκτια πλοία εφοδιασμού υπό την προστασία του τουρκικού ναυτικού. «Συνιστάται σε όλα τα σκάφη να μην εισέλθουν σε αυτήν την περιοχή», δήλωσε το Σάββατο ιστότοπος του τουρκικού ναυτικού, καθώς ορίζει περιοχές εξερεύνησης εκτός ορίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου», επισημαίνει το Bloomberg.

Η Τουρκία, η οποία έστειλε στρατεύματα και κατέλαβε το βόρειο τμήμα της Κύπρου μετά το πραξικόπημα του 1974, δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κυρίαρχη χώρα και αντιτίθεται σε γεωτρήσεις χωρίς συμφωνία, που να αποδίδει έσοδα και στους Τουρκοκυπρίους.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει χορηγήσει άδεια για πολλά υπεράκτια εξερευνητικά τεμάχια, μερικά από τα οποία βρίσκονται σε αμφισβητούμενα ύδατα, αναφέρει το άρθρο.

Η Κύπρος έχει συνάψει συμφωνία με την Exxon Mobil, την Total SA και την Eni SpA για δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά σε μια περιοχή όπου η Τουρκία θέλει να κάνει γεωτρήσεις, διευκρινίζει.

Η Άγκυρα επίσης δεν αναγνωρίζει τον ισχυρισμό της Ελλάδας ότι τα χωρικά της ύδατα ξεκινούν αμέσως νότια του Καστελόριζου, το πιο μακρινό ελληνικό φυλάκιο στην επίμαχη περιοχή.

Υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα μιας χώρας πρέπει να μετρηθεί από την ηπειρωτική χώρα, καταλήγει το άρθρο.

Με πληροφορίες του Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM