«Black Lives Matter» διακήρυξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του

«Black Lives Matter» διακήρυξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του Facebook Twitter
0

«Black Lives Matter» διακήρυξε το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες Παρασκευή, υιοθετώντας το σύνθημα του ιστορικού κινήματος ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία που συγκλονίζει τις ΗΠΑ και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν σε αυτό το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 493 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 67 αποχές, ότι το δουλεμπόριο είναι «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Αυτό το ψήφισμα είναι μια άμεση απάντηση στις διαδηλώσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τη δολοφονία στις 25 Μαΐου, στη Μινεάπολις (Μινεσότα) του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία που του προκάλεσε ένας λευκός αστυνομικός πατώντας επί σχεδόν εννέα λεπτά με το γόνατό του στον λαιμό του.

Στο κείμενό του το Ευρωκοινοβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα τον αποκρουστικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, καθώς και παρόμοιους θανάτους αλλού στον κόσμο». Εκφράζει την υποστήριξή του στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων και καταδικάζει τον «λευκό εθνικισμό σε όλες τις μορφές του».

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την αστυνομική επέμβαση εναντίον «ειρηνικών αμερικανών διαδηλωτών και δημοσιογράφων» και την «εμπρηστική ρητορική» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Η υπερβολική χρήση βίας κατά του πλήθους είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας», υπογραμμίζουν.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει επίσης ότι η ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική δεν εμπίπτει στην ελευθερία έκφρασης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια την Τετάρτη, η Πιερέτ Χερζμπέργκερ-Φοφανά, η πρώτη Γερμανίδα ευρωβουλευτής αφρικανικής καταγωγής, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα την προηγούμενη μέρα αστυνομικής βίας στις Βρυξέλλες, ενώ φωτογράφιζε μια επέμβαση της αστυνομίας την οποία θεώρησε καταχρηστική, ισχυρισμό που αμφισβήτησε η βελγική αστυνομία.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε επίσης ομόφωνα ψήφισμα την Παρασκευή που καταδικάζει τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία, αλλά αφού αφαίρεσε μια αναφορά που στόχευε συγκεκριμένα τις ΗΠΑ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Διεθνή / Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Οι IDF ανέφεραν πως στρατιώτες έσπευσαν σε δύο χωριά, όπου δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους, ενώ έβαλαν φωτιά σε σπίτια και οχήματα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Εμπόδιο στην επίτευξη εκεχειρίας οι μαχητές της Χαμάς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα

Διεθνή / Γάζα: Οι μαχητές της Χαμάς που είναι εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της εκεχειρίας

Η Χαμάς έχει δηλώσει πως οι μαχητές της δεν πρόκειται να παραδοθούν και απαιτεί να τους επιτραπεί ασφαλής αποχώρηση, αίτημα που το Ισραήλ έχει απορρίψει
LIFO NEWSROOM
Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Διεθνή / Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Η οργάνωση Ταλιμπάν του Πακιστάν δήλωσε ότι στόχος ήταν «δικαστές και αξιωματούχοι των μη ισλαμικών νόμων» και απειλώντας με νέες επιθέσεις έως την επιβολή της σαρία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Η μάχη για τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ μεταφέρεται στο Κάτω Σώμα του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί επιχειρούν να περάσουν τον προϋπολογισμό με οριακή πλειοψηφία
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Ο πρίγκιπας Τζορτζ έκανε μια απρόσμενη εμφάνιση στην ίδια ηλικία που ο πρίγκιπας και μελλοντικός βασιλιάς της Βρετανίας Ουίλιαμ, άρχισε να δίνει το παρών σε τέτοιες εκδηλώσεις
LIFO NEWSROOM