Βηρυτός: «Παγώνουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί αξιωματούχων - Διεθνή έρευνα ζητά ο Μακρόν

Βηρυτός: «Παγώνουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί αξιωματούχων - Διεθνή έρευνα ζητά ο Μακρόν Facebook Twitter
EPA
0

Παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί νυν και πρώην αξιωματούχων του λιμένα της Βηρυτού και των τελωνείων, ενώ διεθνή έρευνα για την έκρηξη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου ζήτησε ο Εμανουέλ Μακρόν

Η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου αποφάσισε σήμερα να παγώσει τους λογαριασμούς των επικεφαλής του λιμένα της Βηρυτού και των τελωνείων, καθώς και άλλων πέντε προσώπων, μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα την Τρίτη.

Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζα, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, φέρει ημερομηνία 6ης Αυγούστου και προέρχεται από την ειδική ερευνητική επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η απόφαση αυτή θα σταλεί σε όλες τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα του Λιβάνου, καθώς επίσης και στον Εφέτη Γενικό Εισαγγελέα.

Το πάγωμα και η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα ισχύσουν για τους λογαριασμούς που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον γενικό διευθυντή του λιμένος της Βηρυτού Χασάν Κοραϊτέμ, τον γενικό διευθυντή των τελωνείων Μπάντρι Ντάχερ και άλλους νυν και πρώην αξιωματούχους αυτών των δύο υπηρεσιών.

Ο Κοραϊτέμ και ο Ντάχερ έχουν πει σε λιβανέζικα τηλεοπτικά κανάλια ότι τα τελευταία χρόνια είχαν σταλεί πολλές επιστολές στις δικαστικές αρχές, με αίτημα να απομακρυνθεί από το λιμάνι η νιτρική αμμωνία που φυλασσόταν σε μια αποθήκη και εξερράγη την Τρίτη καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της πόλης.

Έκκληση Μακρόν για «διαφανή» διεθνή έρευνα 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί μια «διαφανής» διεθνής έρευνα σχετικά με τις εκρήξεις που κατέστρεψαν το λιμάνι της Βηρυτού και τα περίχωρά του, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 137 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 5000.

«Χρειάζεται μια διαφανής, ανοικτή, διεθνής έρευνα για να αποφευχθεί, καταρχάς, το ενδεχόμενο να αποκρυφτούν πράγματα και επίσης μην υπάρξει αμφιβολία», είπε σε ο Μακρόν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την ηγεσία του Λιβάνου να προχωρήσει σε «βαθιές αλλαγές» προκειμένου να εξέλθει η χώρα από το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.

«Είναι καιρός για ανάληψη ευθυνών σήμερα για τον Λίβανο και για την ηγεσία του», δήλωσε, απευθύνοντας έκκληση για την «επανίδρυση μιας νέας πολιτικής τάξης» και για «βαθιές αλλαγές». Εξάλλου, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης διεθνούς βοήθειας για τον Λίβανο «εντός των επόμενων ημερών».

«Εντός των επόμενων ημερών, θα οργανώσουμε μια διεθνή διάσκεψη στήριξης και συμπαράστασης στη Βηρυτό και στον λιβανέζικο λαό», επισήμανε ο Μακρόν, προκειμένου να κινητοποιήσουμε «διεθνείς χρηματοδοτήσεις, τους Ευρωπαίους, τους Αμερικάνους, όλες τις χώρες της περιοχής και πέραν αυτής, με στόχο να προσφέρουμε φάρμακα, φροντίδα, τρόφιμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM