Βηρυτός: 300 χιλ. άστεγοι και τεράστιες ελλείψεις στα αποθέματα σιτηρών μετά την έκρηξη

Βηρυτός: 300 χιλ. άστεγοι και τεράστιες ελλείψεις στα αποθέματα σιτηρών μετά την έκρηξη Facebook Twitter
Βηρυτός: 300 χιλ. άστεγοι και τεράστιες ελλείψεις στα αποθέματα σιτηρών μετά την έκρηξη
0

Αποθέματα σιτηρών για «λίγο λιγότερο» από έναν μήνα διαθέτει πλέον ο Λίβανος μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, που κατέστρεψε τα κεντρικά σιλό.

«Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους», είπε στο Reuters ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νέχμε προσθέτοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.

Η έκρηξη, που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 100 άτομα, ανάμεσά τους και μία Ελληνίδα, η ισχυρότερη που σημειώθηκε ποτέ στην Βηρυτό, μετέτρεψε την περιοχή σε ερείπια αχρηστεύοντας το κεντρικό λιμάνι εισόδου για τις εισαγωγές ειδών διατροφής για τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων του Λιβάνου.

Τα σιλό της Βηρυτού είχαν δυναμικότητα 120.000 τόνων σιτηρών, σύμφωνα με τον Αχμεντ Τάμερ, διευθυντή του λιμανιού της Τρίπολης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Το λιμάνι της Τρίπολης, το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του Λιβάνου, δεν διαθέτει υποδομές αποθήκευσης, αλλά αποθέματα σιτηρών μπορούν να μεταφερθούν σε αποθήκες που απέχουν 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι.

Πριν από την έκρηξη, τα σιλό της Βηρυτού δεν περιείχαν παρά 15.000 τόνους σιταριού, καθώς ορισμένοι μύλοι είχαν ξεφορτώσει απευθείας φορτία εξαιτίας καθυστέρησης στην έκδοση πιστωτικών επιστολών για πληρωμή, δήλωσε ο Αχμεντ Χατίτ, ο επικεφαλής της ένωσης εισαγωγέων σιτηρών στον εφημερίδα Al-Akhbar.

Οι υπάρχουσες ποσότητες επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς για ενάμισι μήνα, ενώ τέσσερα πλοία που μεταφέρουν 28.000 τόνους σιτηρών δεν έχουν ελλιμενισθεί, εξήγησε.

Οι αρχές του Λιβάνου επιδιώκουν την μεταφορά των τεσσάρων πλοίων στην Τρίπολη, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας στο δίκτυο LBCI.

Περίπου 300 χιλ άστεγοι από την καταστροφή 

Η έκρηξη, που σε αρκετούς έφερε μνήμες πολέμου, όπως κατέθεσαν στις συγκλονιστικές τους μαρτυρίες, άφησε άστεγους 300.000 ανθρώπους, δήλωσε ο κυβερνήτης της Βηρυτού στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο Marwan Aboud πρόσθεσε ότι το εκτιμώμενο κόστος της έκρηξης κυμαίνεται μεταξύ 3 δισεκατομμυρίων και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με ζημιές να εξαπλώνονται στη μισή πόλη.

Οι φωτογραφίες από την πόλη δείχνουν ολόκληρους δρόμους κατεστραμμένους, ενώ οι άνθρωποι μοιράζονται στα social media εικόνες μέσα στα σπίτια τους που αποκαλύπτουν εικόνες απόλυτης καταστροφής με θρυμματισμένα παράθυρα, πόρτες κλ.π.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που ανάρτησε ο ανταποκριτής του Economist της Μέσης Ανατολής, Gregg Calstrom από το διαμέρισμά του.

Με πληροφοριες του Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM