ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Μνήμες βομβαρδισμών ξύπνησαν οι εκρήξεις στη Βυρητό - Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Σαν αποκάλυψη»

Μνήμες βομβαρδισμών ξύπνησαν οι εκρήξεις στη Βυρητό - Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Σαν αποκάλυψη» Facebook Twitter
Οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές που τους επανέφεραν τραυματικές μνήμες από επιθέσεις και βομβαρδισμούς του παρελθόντος
0

Δραματικές είναι οι περιγραφές ανθρώπων που έζησαν το χάος στη Βυρητό, μετά τις δύο εκρήξεις που σχεδόν ισοπέδωσαν το λιμάνι και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων. 

Η τραγωδία χτύπησε σε μια ευαίσθητη συγκυρία για τη χώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά και εντάσεων, μόλις τρεις ημέρες πριν την ανακοίνωση της πολυαναμενόμενης ετυμηγορίας στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005.

Οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές που τους επανέφεραν τραυματικές μνήμες από επιθέσεις και βομβαρδισμούς του παρελθόντος.

«Ένιωσα ξανά ότι πέθαινα»

«Βρισκόμουν στον 11ο όροφο και τα τζάμια έσπασαν. Άκουσα δυο ισχυρές εκρήξεις και νόμισα πως το κτήριο θα κατέρρεε. Προσπάθησα να κρυφτώ. Έχω μια μικρή αιμορραγία στα πόδια, όμως είμαι καλά. Όλο αυτό μού επανέφερε μνήμες από το 2006, όταν το Ισραήλ βομβάρδισε το Λίβανο και έπληξε μια περιοχή κοντά στο σημείο όπου βρισκόμουν κι ένιωσα πως θα πέθαινα. Το ίδιο ακριβώς ένιωσα και αυτή τη φορά» περιγράφει στο BBC o Μοχάμεντ Νατζέμ.

Μνήμες βομβαρδισμών ξύπνησαν οι εκρήξεις στη Βυρητό - Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Σαν αποκάλυψη» Facebook Twitter
ΕΡΑ

«Όλοι έπεσαν κάτω και θυμάμαι να ανοίγω τα μάτια μου και να βλέπω σκόνη και ένα σωρό συντρίμμια να αιωρούνται στο εμπορικό κέντρο όπου βρισκόμασταν. Και ξαφνικά σπάνε τα τζάμια και ένας συναγερμός, σαν εκείνους του πολέμου, να χτυπά» θυμάται ο Λαΐθ Μπαλούτ που βρισκόταν σε εμπορικό κέντρο γεμάτο σπασμένα τζάμια και αιμόφυρτους, πανικόβλητους ανθρώπους και προσθέτει: «Ήταν μια γυναίκα έξω όταν βγήκαμε από το εμπορικό κέντρο, βρισκόταν στο υπόγειο πάρκινγκ όπου η πίεση ήταν μεγαλύτερο από τον ανοιχτό χώρο όπου ήμασταν εμείς και προφανώς εκτοξεύτηκε μέτρα μακριά από το ωστικό κύμα και οι άνθρωποι έπρεπε να την τραβήξουν έξω στην ασφάλεια».

Ο Χαντί Νασράλα βρισκόταν σε ένα ταξί όταν σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη: «Ξαφνικά έχασα την ακοή μου, προφανώς βρισκόμασταν πολύ κοντά. Κατάλαβα πως κάτι άσχημο είχε συμβεί και ξαφνικά όλα τα παράθυρα του αυτοκινήτου έσπασαν» περιγράφει ο ίδιος. «Εδώ που μένω αυτή τη στιγμή, ζήσαμε πολλές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων από το 2013 έως το 2015. Οπότε με το που άκουσα την έκρηξη, ακαριαία σκέφτηκα πως οι επιθέσεις αυτές, το κύμα αυτό των εκρήξεων επανήλθαν, που ήταν κάτι που θέλαμε να ξεχάσουμε»

Ο Μπαχάρ Γκατάς περιέγραψε τις σκηνές χάους στην λιβανέζικη πρωτεύουσα «σαν αποκάλυψη»: «Μπορούσες να δεις τραυματίες στους δρόμους, τζάμια και γυαλια παντού, αυτοκίνητα διαλυμένα. Ήταν σαν αποκάλυψη» τόνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την Μπέκι Άντερσον του CNN. «Είναι πολύ τρομακτικό αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και οι άνθρωποι έχουν φρίξει. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι πνιγμένες. Το λιμάνι της Βυρητού είναι τελείως ισοπεδωμένο. Δεν έχουμε πια λιμάνι».

Μνήμες βομβαρδισμών ξύπνησαν οι εκρήξεις στη Βυρητό - Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Σαν αποκάλυψη» Facebook Twitter
ΕΡΑ

Η Τζοέλ Μπασούλ, μια εργαζόμενη σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βυρητό, ήταν με τη μητέρα της όταν ένιωσαν δυο πανίσχυρα ωστικά κύματα.

«Το πρώτο ήταν ένας ισχυρός κρότος και αμέσως κατάλαβα πως επρόκειτο για έκρηξη. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα ακολούθησε ένα δεύτερο πανίσχυρο ωστικό κύμα. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν γύρω μας, κάποια αυτοκίνητα εκτοξεύτηκαν πάνω σε κτήρια», ανέφερε, εξηγώντας πως όταν επέστρεψε στο διαμέρισμά της, το κτήριο ήταν εντελώς κατεστραμμένο.

Τη στιγμή της έκρηξης ο Αχμέντ Γιασίν, παραγωγός στο Alaraby TV είδε ένα «σύννεφο καπνού» να σκεπάζει τα πάντα: «Το αυτοκίνητό μου ανασηκώθηκε, είδα ανθρώπους να εκτινάσσονται στον αέρα. Καταστήματα, διαμερίσματα, σπίτια κατέρρευσαν. Οι άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι ουρλιάζοντας». 

Με πληροφορίες από BBC/CNN/Euronews/CTV

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM