No.1

Βίντεο: Οπλισμένοι Ισραηλινοί αστυνομικοί συλλαμβάνουν Γάλλους αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ

Διπλωματικό επεισόδιο στην Ιερουσαλήμ με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ στο Όρος των Ελαιών Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Jean-Noël Barrot, στην Ιερουσαλήμ.

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ήρθε αντιμέτωπος με ένα περιστατικό που αποτυπώνει την κρίση των γαλλο-ισραηλινών σχέσεων. Αφού συνομίλησε με τον νέο υπουργό Άμυνας και τέως υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τον Ισραήλ Κατς, ο Barrot ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί έναν από τους τέσσερις τομείς στο Όρος των Ελαιών.

Αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε πριν ακόμη ο Barrot φτάσει στο σύμπλεγμα του Όρους των Ελαιών. Οπλισμένοι Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στο ιερό και επιτέθηκαν σε δύο Γάλλους φρουρούς, που συνήθως εδρεύουν στο γαλλικό προξενείο της Ιερουσαλήμ. Μόλις έφτασε στον χώρο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να εισέλθει στον Ελαιώνα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ένα συγκρότημα που ανήκει στη Γαλλία για πάνω από 150 χρόνια, την ασφάλεια και συντήρησή του οποίου η Γαλλία φροντίζει να διασφαλίζει με μεγάλη προσοχή».

Εξοργισμένος, ο Barrot είπε: «Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν σε αυτό, μεταφέροντας όπλα, χωρίς προηγουμένως να λάβουν άδεια από τη Γαλλία. Θα το πω πολύ αποφασιστικά: Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες. Αυτή η επίθεση στην ακεραιότητα ενός τομέα που έχει τεθεί υπό την ευθύνη της Γαλλίας είναι πιθανό να αποδυναμώσει τους δεσμούς που έχω έρθει να καλλιεργήσω με το Ισραήλ».

Στη συνέχεια, η κατάσταση έγινε πιο τεταμένη μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των δύο Γάλλων χωροφυλάκων που υπερείχαν αριθμητικά, οι οποίοι έχουν διπλωματικό καθεστώς. Οι χωροφύλακες οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, από όπου αφέθηκαν ελεύθεροι μόλις το βράδυ, μετά από παρέμβαση του υπουργού, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Γαλλία στο Ισραήλ και το Όρος των Ελαιών

Η Γαλλία διατηρεί ιδιαίτερο ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον για το Όρος των Ελαιών, καθώς συνδέεται με την περιοχή μέσω της Γαλλικής Στρατιωτικής Παρουσίας και της Ιστορικής Διπλωματίας στον χώρο της Ιερουσαλήμ, κυρίως λόγω των σχέσεών της με την Καθολική Εκκλησία και των συμφωνιών που είχαν γίνει στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ως η «προστάτιδα των Καθολικών» στην περιοχή, κυρίως μέσω της υπογραφής προνομίων (Capitulations) η Γαλλία έχει έρθει σε ρήξη με το Ισραήλ πολλές φορές.

Σε αρκετές περιοχές, όπως το Όρος των Ελαιών, οι γαλλικές εκκλησίες και τα μοναστήρια είχαν προνομιακή θέση, ρόλος που διατηρείται μέχρι και σήμερα, με την παρουσία της Γαλλίας στην προστασία και συντήρηση θρησκευτικών μνημείων στον Χριστιανικό κόσμο της Ιερουσαλήμ, να παραμένει ισχυρή.

 
Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM