Βίντεο: Το μουσικό κουτί που παίζει την πιο θλιβερή μελωδία- Των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελβετία

Το μουσικό κουτί που παίζει την πιο θλιβερή μελωδία- Των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελβετία Facebook Twitter
0

Ένα μουσικό κουτί μπορεί να προκαλέσει χαμόγελα, ίσως και κάποια νοσταλγία. Το συγκεκριμένο όμως παίζει μια θλιβερή μελωδία: εκείνη κάθε θανάτου από κορωνοϊό στην Ελβετία.

 

«Συνθέτης» αυτής της μελωδίας είναι ο Σίμον Χούλιβερ. Ο Ελβετός δημοσιογράφος αποφάσισε να μετατρέψει σε νότες τις ζωές που έχουν χαθεί έως τώρα στη χώρα του από την πανδημία.

 

«Ένα τραγούδι κορωνών και δακρύων γραμμένο από τον Covid-19 και τον shu (σ.σ. τα αρχικά του δημοσιογράφου)», είναι ο τίτλος αυτής της μελωδίας.

 

Είναι «γραμμένη» σε ρολό χαρτιού μήκους 4 μέτρων, σε τρύπες που μετατρέπονται σε νότες όταν η «παρτιτούρα» περνά από τον μηχανισμό του μουσικού κουτιού. Ο Χούλιβερ χρειάστηκε ένα μήνα για να «συνθέσει» αυτή τη μελωδία.

 

Κάθε ημέρα σηματοδοτείται με μία νότα, που κρατά τον ρυθμό. Στην αρχή ακούγεται ένας μονότονος, επαναλαμβανόμενος ήχος, της περιόδου που δεν είχαν καταγραφεί θάνατοι από κορωνοϊό στην Ελβετία.



Μετά όμως αρχίζουν να ακούγονται δυστυχώς και άλλες νότες, εκείνες των απωλειών. Κάποιες φορές οι νότες σχηματίζοντας συγχορδίες, λόγω του πλήθους των θανάτων, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ελβετία. 

 

 

Ο Χούλιβερ, δημοσιογράφος που εργάζεται στην εφημερίδα Tages-Anzeiger, αγόρασε αυτό το μουσικό κουτί στην Κίνα. Σημειώνει πως πρόκειται για ένα «αθώο» αντικείμενο, που παίζει μελωδίες προκειμένου να κοιμηθούν τα παιδιά.

 

«Όταν συνδέεις αυτό το αθώο όργανο με τα “βαριά” δεδομένα της οδύνης, έχεις αυτή τη σύγκρουση συναισθημάτων», συμπληρώνει μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

 

Οι τρύπες- και κατά συνέπεια οι νότες- δεν ανταποκρίνονται απολύτως στα αριθμητικά στοιχεία της πανδημίας, διευκρίνισε ο Χούλιβερ. Πρόσθεσε όμως ότι αναπαράγουν τις διακυμάνσεις στην πορεία του κορωνοϊού στην Ελβετία, σε μια κατά κάποιο τρόπο καλλιτεχνική ερμηνεία των στατιστικών. 

 

«Στη δεξιά πλευρά της οθόνης μου είχα τον καθημερινό δείκτη θανάτων, στην αριστερή πλευρά τις νότες. Μετά πήγα μέρα-μέρα και έψαξα ποια νότα ήταν κατάλληλη, ποια πραγματικά βγάζει “νόημα” με τα στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει ροή στη μελωδία», εξηγεί.

 

Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 10.337 θάνατοι και 601.124 κρούσματα στην Ελβετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM